Fast billig fragt Kundeservice 61 28 80 60 (fra 17-18) Levering 1-2 dage
0,00 DKK
 0,00 DKK-0 vare(r)

ROSERTILHAVEN.DK
Telefon +45 61 28 73 00

mail@rosertilhaven.dk

Når du planter dine nye roser…
For at få størst mulig glæde ved plantning af roser, er det et ufravigeligt krav, de plantes i frisk jord. ”Frisk jord” betyder, der ikke tidligere har vokset gamle frugttræer,
cotoneaster, tjørn og roser!

Kompostjord…

Kommunernes kompostjord er normalt glimrende til roser – men i en blanding 1:1 (1 del havejord til 1 del kompost). Kompostjord skal komme fra meget store anlæg, hvor der er kontrol med gæringsprocessen i det såkaldte haveaffald, der omsættes til kompostjord.
Podested og vanding…

Husk når du planter roserne, at podestedet skal være 5-10 cm under jordoverfladen! Barrodsplanter kan med fordel placeres i en spand vand i 1 time før de plantes, - det er vigtigt rodnettet på intet tidspunkt tørrer ud. Der vandes med 5-10 liter pr. rose efter plantning. Ved forårsplantning gentages vanding minimum tre gange med en uges mellemrum. Tidligst tre uger efter forårsplantningen må du gøde roserne.

”Det gamle rosenbed”
Hvad gør jeg, hvis jeg skal plante i ”Det gamle Rosenbed”? Hvis du kun har haft tre vækstsæsoner i dit rosenbed, kan du nøjes med at skifte jorden lige omkring de nye roser. I ældre rosenplantninger er det nødvendigt at grave huller på minimum 40*40 cm og ca. 30 cm i dybden til hver rose. Pas på ikke at blande jord fra bunden eller kanten af hullet sammen med den friske jord.

Krukker m.m. …

De fleste roser udvikler sig strålende i store krukker, potter, kummer eller altankasse, og hellere en på 50 liter end 35 liter. Det er det vi i fagsproget kalder containerplanter. Den rigtige jordblanding består af

Champost®Rosenjord med 1/3-del rosenjord igen iblandet 2/3-del gerne leret havejord. Roser i krukker m.m. vil ikke trives i tung havejord eller ren spagnum. Overfladen i krukken kan du med fordel dække grus, perlesten, Leca® eller fiberdug. Det er vigtigt, du lærer dine planters vandforbrug at kende. Roser er meget tørstige i vækstsæsonen, og de går helt i stå ved én til to ganges udtørring. Planterne vil herefter ofte tabe bladene eller blive angrebet af diverse svampesygdomme i 3-4 uger. Først ved ny tilvækst retter roserne sig igen.

Gødning…

En håndfuld NPK 12-5-14 (blandingsgødning) pr. plante i marts og senest den 1. april – og i juli og ikke senere end den 1. august. Gødningen spredes ud over tørre planter. Et år gammelt ko/hestegødning er naturligvis det bedste!! og brug en 8-10 liter spand pr. rose.

Klipning og beskæring…

Roser klippes ned i perioden 1. april til 16. april, - generelt skal busk- og slyngroser kun studses 
Lus i roser og andre planter...

Insektangrebene viser sig som regel fra anden uge i maj. Ved synlige angreb af bladlus er det nødvendigt at sprøjte 2-3 gange med et døgns mellemrum. Vent derefter 2 uger før næste behandling. Der sprøjtes kun om aftenen eller tidlig morgen

Der sprøjtes ikke i den periode, hvor mariehøns eller mariehønelarver færdes på planterne. Disse dyr sætter store mængder bladlus til livs hver dag. Mariehøns larver er gråblå, aflange dyr med orange tværstriber, der kravler rundt på planten i deres søgen efter bladlus og andre insekter.

Svampesygdomme…

Atamon:             Konserveringsmidlet har en vis virkning. Vi gør opmærksom på. midlet IKKE er godkendt som plantebeskyttelsesmiddel.
Dossering:        1 kapselfuld pr. liter vand + 3 dråber opvaskemiddel til at afspænde vandet.

Det er vigtigt at behandle planterne så snart angreb af svampe ses på bladene. En blomsterforstøver eller en havesprøjte anvendes, og der udsprøjtes således, planterne dækkes overalt, - også på undersiden af bladene. Blandingen må ikke overdosseres, og der må sprøjtes 4 gange med 7 dages mellemrum. 

ROSER BØR PASSES SOM BØRN!! MED VAND, NÆRING OG KÆRLIG OPMÆRKSOMHED.

Litteratur: Rosenleksikon af Lars-Åke Gustavsson fra Forlaget Rosinante er udsolgt fra forlaget. Lån den evt. på dit bibliotek.