Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23, 2024

Næste udgave af VinAvisen (uge 24) udkommer undtagelsesvist mandag d. 10. juni i stedet for om søndagen.


Tunge røgfyldte skyer driver ind over Portland i Oregon under ildebrandene i 2020. Foto: Wikipedia/Tedder.

30 producenter lægger sag anDel på Facebook

2020 er et år, vinproducenterne i Willamette Valley i Oregon sent vil glemme. Her åd flammerne fra flere naturbrande sig gennem dalen med nedbrændte ejendomme og røgskadede druer til følge. Årgang 2020 var stort set ikke eksisterende, da røgskadede druer som regel sætter deres ubehagelige aftryk på den færdige vin.

Nogle producenter lykkedes med at få destilleret deres druer til spiritus, som de så kunne sælge og derved få bare en brøkdel af høstomkostningerne dækket. Men rigtig mange vinhuse og drueavlere blev efterladt med et meget stort hul i økonomien.
Nu har cirka 30 vinhuse i Willamette Valley lagt sag an mod energifirmaet PacifiCorp, som de påstår har en væsentlig del af skylden for, at det gik så galt.

Ville ikke slukke for strømmen


Før brandene opstod, føg en kraftig storm gennem Willamette Valley, og Oregons brandmyndigheder advarede PacifiCorp om den brandfare, det ville indebære, hvis ikke firmaet slukkede for strømmen til sine 600.000 kunder.
Der blev ikke slukket, hvilket ifølge sagsanlægget var årsag til ildebrandene på grund af ødelagte anlæg.
Vinhusenes skadeserstatningskrav til PacifiCorp er på mere end 100 millioner dollars (cirka 686 mio. kr.).
Firmaet har ifølge The Drinks Business allerede måttet betale store beløb i erstatning til andre, der ligeledes er gået rettens vej efter de katastrofale ildebrande, hvor mere end 4856 kvadratkilometer brændte i Oregon, og flere end 5000 hjem blev ødelagt.

VinAvisen på tur til Rhône Del på Facebook

VinAvisen har været på forårstur til Rhône-dalen i Sydfrankrig, eller rettere til Châteauneuf-du-Pape i Sydrhône, hvor vi besøgte vinhuset Maison Brotte. Vi har lavet en billedserie med tekster fra turen, som vi bringer i denne og den kommende uge.


1. Sydrhônes berømte appellation Del på Facebook

Maison Brotte vender vi tilbage til - først skal det handle om Châteauneuf-du-Pape, der er Frankrigs første – og Sydrhônes mest berømte – appellation. Châteauneuf-du-Pape breder sig over 3134 hektar og ejes af cirka 300 producenter, der i gennemsnit fremstiller 14 millioner flasker vin årligt.

Appellationen ligger lige nord for Avignon, og det kan varmt anbefales at slå sig ned i denne charmerende gamle by, hvis man vil besøge vinmarkerne i Châteauneuf-du-Pape og de omkringliggende appellationer. Og hvis man trænger til andet end vin, så er der gratis adgang til samtlige af Avignons museer!



Stenene er blevet afrundede under deres lange ophold i de floder, der var resultatet af istidens smeltevand. Til sidst aflejredes stenene i Rhône-dalen – og ikke mindst i Châteauneuf-du-Pape.

2. Vinmarker dækket af store stenDel på Facebook

Cirka 60% af Châteauneufs vinmarker er dækket af ”galets roulés” (rullede sten). Store sten, der ligger i et tykt lag mellem vinstokkene.

Det er bestemt ikke let at håndhøste druerne eller udføre andet vinmarksarbejde i en sådan mark. Men markerne er højt værdsatte, for det er herfra, druerne til flere af topvinene stammer – store, fyldige og gemmeegnede rødvine.
Stenene giver nemlig perfekte dyrkningsbetingelser. De optager solens varme om dagen og afgiver den til druerne om natten, hvorved de får en optimal modning.
Under stenlaget ligger et dybt lag af rødt, næringsrigt ler, der som en svamp suger den sparsomme regn i Châteauneuf til sig, og her er stenene med til at holde på vandet, så det ikke fordamper.
Stenene er aflejringer fra dengang for 1,5 millioner år siden, da istidens gletschere smeltede og bragte tonsvis af klippesten med sig til Rhône-dalen.
En glimrende film på YouTube fortæller (på fransk med engelske undertekster) meget mere om de rullede sten.



Vi har snydt lidt - der var jo ikke druer på vinstokkene, da vi besøgte Rhône. Her ses en fin klase Grenache. Foto: Wikipedia/Magnetto.

3. Grenache og dens to venner Del på Facebook

I Rhône er man frem for alt i rødvinsland, og mens Syrah er den dominerende drue i Nordrhône, er Grenache kongen i Syd og dermed også i Châteauneuf-du-Pape. Mere end 70% af vinstokkene her er Grenache, og det er da også denne drue, der udgør 50% eller mere i de fleste af appellationens rødvine.
Den får meget ofte følgeskab af to andre druer, Syrah og Mourvèdre. Og det er der en god årsag til. Grenache giver frugt og druesødme, men alene kan den godt mangle noget kant og struktur. Syrah giver farve og krydrede noter, mens Mourvèdre slutter mesterværket med en god struktur.
Der fremstilles også rødvine på 100% Grenache, men så stammer druerne som regel fra gamle vinstokke, der giver druer med en mere koncentreret aroma.


Der er kun en skal tilbage af slottet, der har givet appellationen Châteauneuf-du-Pape dens navn. Men ruinen giver stadigvæk en idé om, hvor imponerende et bygningsværk, det må have været.

4. Pavernes nye slot Del på Facebook

Appellationen Châteauneuf-du-Pape (pavernes nye slot) er opkaldt efter byen af samme navn, som igen har taget sit navn fra det slot - eller rettere ruinerne af det - som knejser over byen.
Slottets historie går tilbage til 1300-tallet, hvor paverne flygtede fra Rom til Avignon.
Det blev opført som sommerresidens for paverne, men hvor meget de egentlig opholdt sig der er tvivlsomt. De havde jo deres store palads inde i Avignon.
Men paverne fik smag for vinen fra Chateauneuf og var i høj grad med til at udbrede den ved de europæiske hoffer, hvor den blev kendt som “pavernes vin”.
Under anden verdenskrig brugte tyskerne slottet, der allerede var temmelig forfaldent, til opbevaring af ammunition. Og da de var nødt til at forlade det i 1944, sprang de ammunitionen i luften - og dermed en god bid af slottet (fortsættes nedenfor...).


I sit hovedsæde i Châteauneuf-du-Pape har Maison Brotte en meget fin vinbutik, hvor husets mange vinmærker er udstillet på en flot og anderledes måde.

5. Samme familie i 5 generationerDel på Facebook

5. Nu vender vi så tilbage til vores besøg hos Maison Brotte, der blev grundlagt i 1931 af Charles Brotte, og som stadig er i samme families eje.
I dag er det fjerde og femte generation, Laurent og Christine og deres sønner, Thibault og Benoît, der driver vinhuset og står bag dets dejlige vine, der herhjemme forhandles af Skjold Burne.
Vi har gennem årene smagt flere af dem, og anmeldelserne kan findes via søgning i vores database.
Familien Brotte ejer vinmarker i såvel Châteauneuf-du-Pape som i nabo-appellationerne Cairanne og Laudun. Dem besøger vi i næste uge – her og nu slutter vi af med nedenstående gode historie.


Maxence Moutet, der er eksportchef for Europa hos Maison Brotte, viste os det gamle tappeanlæg.

6. Historien om den twistede flaskeDel på Facebook

Maison Brotte har også et vinmuseum – og det er ikke et af dem med to kærrer, et par støvede vinfade og diverse vinmarks-redskaber.
Det er et up-to-date museum, der fortæller historien om såvel Maison Brotte som områdets vinfremstilling. Det var også her, vi fik historien om La Fiole, en ”twistet” flaske.
Ideen til flasken fik Charles Brotte i 1952 sammen med en lokal glaskunstner. Tanken var, at flasken skulle minde om de gamle Grenache-vinstokke, som de ser ud, når løvet bøjes af Mistral-vinden. I dag sælger Brotte Châteauneuf-du-Pape vin tappet på La Fiole i mere end 120 lande på verdensplan.
I vineriet så vi det særlige – og meget gamle – tappeanlæg til La Fiole. Det er stadig det eneste anlæg, Brotte har til tapning af den skæve flaske. Vinhusets normale tappeanlæg kan ikke klare den slags flasker.


Jess Juul Hansen i sin vinforretning i Skanderborg.

Vinhandel smidt ud af nye lokalerDel på Facebook

I 25 år har Skanderborg Vinhandel ligget midt i byen på hovedgaden Adelgade. Og det er gået godt for forretningen, der sælger vin såvel engros som i detail. Så godt, at den er vokset ud af sine nuværende lokaler og har været nødt til at finde nye og større omgivelser.

Det har ikke været lige til at finde et lokale på 700 kvadratmeter i Skanderborg, selv om Jess Juul Hansen, der overtog vinhandelen i 2009, har søgt med lys og lygte. Han ville nemlig rigtig gerne blive i byen.
Til sidst lykkedes det lidt uden for midtbyen i lokaler, som thansen, der sælger bilreservedele, skulle rømme.
Juul Hansen overtog lejemålet fra udlejer og gik i gang med renoveringen. Men midt i lægningen af et nyt epoxygulv blev han kontaktet af Skanderborg Kommune med den besked, at han ikke måtte flytte ind i de nye lokaler.

Skal ligge i midtbyen


Ifølge loven er der intet til hinder for, at en detailhandel kan overtage lejemålet efter en anden detailhandel, hvilket der jo ifølge Jess Juul Hansen var tale om her.
Nej, lød det fra kommunen. En vinhandel med vinsmagning er at betragte som en dagligvarehandel, og den slags hører hjemme i midtbyen eller i et centerområde.
Adelgade står over for en større forskønnelse til 50 mio. kr., og kommunen lægger da heller ikke skjul på, at den for enhver pris vil beholde de dagligvare- og detailbutikker, der ligger i gaden, for at kunne bevare et aktivt handelscentrum.

Lukker forretningen


Uden dog at kende til samtlige detaljer synes vi her på VinAvisen, at det lyder ualmindeligt firkantet og ufleksibelt af Skanderborg Kommune. Og det eneste, kommunen har opnået, er, at Skanderborg Vinhandel ser sig nødsaget til at lukke sin forretning og flytte til en anden kommune, nemlig Odder, og her har man været yderst imødekommende.
Skanderborg midtby ender dermiod med et gabende tomt forretningslokale.
Jess Juul Hansen har lagt en lille video op på Facebook og Instagram, hvor han fortæller om lukningen, flytningen og årsagen. Som han siger, så håber han, at hans mange trofaste lokale kunder vil have mod på at køre til Odder. Og det har de bestemt ifølge de mere end 200 kommentarer, opslaget har fået på Facebook.
Juul Hansen regner med at slå dørene op for den nye butik i Rådhusgade 96B i sensommeren.


Fra årets udgave af ProWein. Foto: Messe Düsseldorf / ctillmann.

4000 færre besøgendeDel på Facebook

Verdens største vinbranchemesse, ProWein, blev traditionen tro afholdt i Düsseldorf i marts i år. Messen, der varer 3 dage, er altid et stort trækplaster for vinbranchefolk fra hele verden - dog kom der til 2024-udgaven 4222 færre besøgende end til sidste års messe.

I alt gæstede 45.082 branchefolk ProWein i år. Holland tegnede sig for hele 12% af de besøgende, hvorefter fulgte Belgien og Italien med hver 6%.
Der var 5289 udstillere fra hele 64 forskellige lande ud over Tyskland - der præsenterede sin vin og spiritus bag de 703 af standene.
Man kan allerede nu registrere sig til næste udgave af ProWein, der løber af stablen fra d. 16. til 18. marts 2025.

Normalpriser og tilbudspriserDel på Facebook

Med jævne mellemrum er der nogle af vores mange læsere, der undrer sig over de meget lave tilbudspriser i forhold til normalpriser på de vine, vi anmelder fra Coops butikker. Senest har Susan Petersen undret sig over, at rødvinen Epicuro Z-elebrate, der normalt koster 149,95 kr. var på tilbud i maj for kun 69 kr.

- Enten må tilbudsprisen være en ren underskudsforretning, eller også er normalprisen sat for højt, skriver hun.
Vi har nu henvendt os til Coop, og har fået følgende gode og opklarende svar til de læsere, der undrer sig:
- Vores billige kampagnepriser har udgangspunkt i nogle leverandøraftaler, hvor et tilskud fra leverandøren aftales på baggrund af de kampagner, der planlægges. - Det betyder, at vi kan markedsføre vinene til ret skarpe priser et givent antal gange, efter aftale med leverandøren.



6 mio. flere flasker crémantDel på Facebook

Appellationen Crémant er ikke sådan lige til at holde styr på, da den breder sig over otte vinområder rundt omkring i Frankrig. Den mousserende vin fremstilles således i Alsace, Bourgogne, Jura, Savoie, Die, Limoux, Bordeaux og Loire - samt i Luxembourg.
Ifølge foreningen for de franske producenter af crémant, Fédération Nationale des Producteurs et Élaborateurs de Crémant (FNPEC), er salget fra de otte franske områder steget med 5,7% i 2023 sammenlignet med året før. Det svarer til en vækst i salget på 6 millioner flasker, så det totale salg nåede op på lidt 108 millioner flasker.

Færre flasker champagne


Alsace leverede de fleste af de solgte flasker crémant sidste år, nemlig 39,5 mio. Dernæst kom Loire med 26,7 mio. flasker og Bourgogne med 22,3 mio.
Stigningen i salget af crémant har stået på gennem de sidste 10 år, så der er ikke tale om et enkelt års salgssucces.
Mens det går forrygende med afsætningen af crémant, går det mindre godt med salget af champagne, hvor der kun blev solgt 299 mio. flasker sidste år - en nedgang på 8,2% sammenlignet med 2022. Og i første kvartal i 2024 var dykket endnu mere markant med et fald i salget på hele 17% i forhold til samme kvartal i 2023.
Da gennemsnitsprisen på champagne samtidig er steget, ligger salget i værdi dog nogenlunde på samme niveau som hidtil, nemlig på knap 6 milliarder euro (cirka 45 mia. kr.).

Rorange-vin i Danmark Del på Facebook

I sidste uge skrev vi om rorange-vin – altså ikke orange-vin, men en forening af rosé og orangevin. I den forbindelse ville vi gerne høre, om der blev solgt rorange-vin på dansk jord.
Vi har nu fået en tilbagemelding fra Amka om, at den ene af de vine, vi omtalte, Paul Mas’ RosOrange, foreløbig har indtaget hylderne i cirka 14 Meny-butikker og enkelte Spar og Løvbjerg-butikker rundt om i landet. Og så er det jo bare med at gå på jagt efter vinen, hvis man vil smage denne særlige forening af de to vintyper.


Glasset fastgøres og løsnes igen fra tallerkenen ved at dreje en anelse på det.

Smart opfindelseDel på Facebook

Det sker gang på gang. Man er til en reception eller lignende og står med vinglasset i den ene hånd og tallerkenen med lækkerier i den anden. Som regel ender det med, at man får stillet glasset et eller andet sted og så ikke kan finde det igen.
Der er kreeret mange forskellige løsninger på det problem - fx, hvor stilken på vinglasset kan placeres i et udskåret hul i plastictallerkenen.
Nu er der kommet endnu en løsning - foreløbig kun på det amerikanske marked - og den har allerede vundet en Time Magazine pris for “bedste opfindelse 2023”.
Paringware hedder opfindelsen, der består af en tallerken og et glas, der nemt kan til- og afkobles en base midt på tallerkenen. Begge dele er lavet af et let, genanvendeligt materiale.
Glem alt om tulipanformede vinglas - glassene er ikke målrettet en seriøs vinsmagning. Men smart er opfindelsen bestemt. Man kan læse mere om Paringware ved at klikke her.


Foto: Wines of South Africa.

Mindste høst i 20 årDel på Facebook

I Sydafrika blev årets druer høstet i februar og marts, og det blev den mindste høst i de sidste 20 år - og den var 7% mindre end i 2023, der ligeledes var en lille årgang. Til gengæld skulle kvaliteten af årgang 2024 være i top.

Faktisk er det helt ok med de to små høstår - ifølge SAWIS har de nemlig været med til at skabe balance i udbud og efterspørgsel. Ligesom en del andre lande rundt om i verden har Sydafrika været tynget af en vinsø.
I alt blev der i år høstet 1,1 millioner tons druer fra 88.000 hektar vinmarker. De mange tons bliver forvandlet til såvel vin som til brandy og druemost.
Årsagen til den meget lille druehøst er vejrliget i vækstsæsonen. Stellenbosch har været plaget af en langvarig tørke, der har gjort sit indhug i mængden af druer, mens Olifants River og Paarl har været hårdt ramt af oversvømmelser.

Vivino fyrer medarbejdereDel på Facebook

I 2009 lanceredes den danske app Vivino, der i dag er verdens største online markedsplads for vin. Virksomheden får sine indtægter via gebyrer på den vin, der handles på platformen.

Nu har Vivino ifølge Børsen været nødt til at fyre cirka 40% af sin medarbejderstab. Vinsalget har været dalende i de seneste par år, og det har man også kunnet mærket hos Vivino. Her er handelen med vin på platformen faldet fra cirka 2 milliarder kr. til lidt over 1 mia. kr. i løbet af et enkelt år.
Vivino har dog stadig hver måned 14 millioner aktive brugere - i 2013 lød tallet på 2 mio. - og en medarbejderstab på 170.



John Gladstones.

"Godfather of Margaret River" er dødDel på Facebook

John Gladstones er død i en alder af 92 år. Han var en internationalt anerkendt australsk forsker inden for vindyrkning og terroir, og han huskes ikke mindst som ”Godfather of Margaret River”.
Det var ham, der som den første pegede på, at den australske region havde et terroir meget lig det i Bordeaux og derfor havde et stort potentiale for fremstilling af vine af højeste kvalitet.
Man kan læse mere om John Gladstones i denne uges Hall of Fame længere nede på siden.

To nye appellationerDel på Facebook

For cirka 20 år siden fik Minervois og Corbières i det sydfranske Languedoc to nye underappllationer. Det var vinproducenterne i La Livinière og Boutenac, der havde ansøgt den franske appellationsmyndighed, INAO, om tilladelse til ad denne vej at få defineret deres egne vinområder. De to nye appellationer fik navnene Minervois La Livinière og Corbières-Boutenac.
For nogle år siden blev vinproducenterne i de to appellationer ifølge Wine-Searcher så enige om, at de ville løsrive sig helt og holden fra Minervois og Corbières.
Efter alt det sædvanlige papirnusseri, det blå stempel fra INAO og til sidst fra EU kan producenterne omsider droppe navnene på “moder-appellationerne”. Så nu hedder de ganske enkelt henholdsvis La Livinière og Boutenac.
Det får næppe den store betydning for salget af appellationernes vine. Men, som det lyder fra deres respektive producentforeninger, så vil løsrivelsen og “navneforandringen” understrege over for forbrugerne, at der er forskel på deres vine og så dem i Minervois og Corbières - og i Languedoc som helhed.

Verdens største flaske vodka ifølge Guiness World Records.

Verdens største flaske vodka Del på Facebook

Hvis man holder af et godt glas vodka, har man nu chancen for at erhverve sig en flaske, hvis indhold skulle være nok til de næste par årtier.

Det drejer sig om en 2,1 meter høj gylden flaske, der indeholder 250 liter vodka af det britiske mærke Au. Og flasken har netop fået Guinness World Records stempel for at være verdens største flaske vodka.
Indtil d. 24. juni er den udstillet i Stansted Airport og er samtidig sat til salg på auktion på Au Vodkas webside. Startskuddet lyder på 150.000 pund (cirka 1,3 millioner kr.).
Til sammenligning koster en almindelig 70 cl’s flaske af vodkaen på det britiske marked 35 pund (cirka 300 kr.).



Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


John Gladstones.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

John Gladstones (1932-2024) var en førende international autoritet inden for forskning i terroir, klima og vindyrkning.
Han voksede op i East Guildford i Western Australia, hvor han allerede som femårig med stor iver dyrkede radiser i haven. Glæden for at dyrke afgrøder mundede en del år senere ud i en landbrugsuddannelse.
Det var lupiner, der var emnet for hans afgangseksamen, og med tiden endte han som en af de mest betydningsfulde specialister inden for området.
I 20 år arbejdede han som senior planteavler ved WA Department of Agriculture og var ligeledes i 11 år forsker og underviser ved University of Western Australia.
Interessen for vindyrkning startede som en hobby men endte med at få afgørende betydning for den australske vinregion Margaret River – og indbragte John Gladstones tilnavnet ”Godfather of Margaret River”.
Efter grundig forskning og undersøgelser af terroiret i regionen offentliggjorde John Gladstones i 1966 en række videnskabelige afhandlinger, som vakte opsigt i den australske vinverden.
Han fremførte, at jordbunds- og klimaforholdene i Margaret River var meget lig dem i Bordeaux, og at der gemte sig et stort potentiale i den australske region for fremstilling af vine af højeste kvalitet, hvis man nøje udvalgte, hvilke druer, man plantede.
Der blev læst og lyttet til hans anbefalinger, og allerede året efter blev den første kommercielle vinmark anlagt i Margaret River. Flere fulgte snart efter, og i dag breder vinstokkene sig over 6000 hektar, der dyrkes af omkring 200 producenter. Her fremstilles vine, der regnes for nogle af Australiens bedste, på Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Semillon og Sauvignon Blanc.
John Gladstones fortsatte med at forske i vindyrkning, klima og jordbundsforhold, og i 2011 udgav han bogen ”Wine, Terroir and Climate Change”.
I 2022 blev han udnævnt til Officer in the Order of Australia for sit store bidrag inden for vindyrkning og landbrug.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvilke druer bruges til korender?Del på Facebook

Anette Marcussen ved godt, at korender laves af druer, men hvilken drue eller druer anvender man? Spørger hun.
Korender er ganske rigtigt tørrede druer, og i Grækenland, der har den største produktion, bruger man sorten Korinthiaki, som andre steder kaldes Black Corinth. Den er opkaldt efter den græske by Korinth.
Druerne er små og uden kerner, og de kan godt bruges til fremstilling af vin. Det sker blandt andet i Australien, hvor man anvender en variant ved navn Carina, der blev fremavlet i 1964 som en krydsning af Shiraz og Sultana.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Den forårsglade vinstok befinder sig ikke under Sydens himmelstrøg men hos Nordlund Vingård i Avedøre. Vingården, der ejes af Miriam My Sandra Arcerito, er økologisk certificeret og har egen vingårdsbutik.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-792
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


792 "Galets roulés" kaldes de store runde sten i Châteauneuf-du-Papes vinmarker (foto © MarietteTiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Settimo Miglio, Pinot Grigio, Venezie DOC, Italien, 2023, lav alkohol (12,5%)

90 kr., pris på tilbud fr 3. juni til 28. juli: 70 kr., Skjold Burne

Denne hvidvin dufter af aromatiske sommeræbler. Også i smagen er der modne æbler samt en anelse eukalyptus og honningmelon. En god og sprød vin med en fin frugtsødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Appenhofener Steingebiss Trocken, Gut von Beiden, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2021, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., SPS Wine

Der er nyslået græs og en anelse petroleum over duften af denne hvidvin. Smagen er mild med friske grønne druer og Riesling-druens runde syre. En rigtig dejlig vin, der med sin syre bør ledsages af mad - fx alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Simple Life, Simple Life Winery, Chardonnay, Napa Valley, Californien, 2021, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 7. til 13. juni: 79 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Et dejligt opbud af papaja og andre tropiske frugter møder næsen, mens smagen har en lækker fedme, der får den modne komplekse frugt til at holde længe i munden. De 14,5% alkohol er fint integreret. Denne hvidvin er hver af sine 150 kr. værd, så snup et par flasker til 79 kr. stykket i tilbudsugen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

HVID, Vin de France, Frankrig, lav alkohol (11%)

150 kr., pris for 2,25 liters boks. Pris på tilbud i uge 24: 109 kr., Løgismose Vin A/S

Til prisen er dette en dejlig hvidvin med en fin og mild blomsterduft og en frisk, fyldig og tilpas tør smag med grønne druer, ferskner, aromatiske pærer og en fin lille syre stil slut. Et rigtig godt bud på en vin til den store sommerfest. Det er godt gået af en "simpel" Vin de France vin, hvortil eneste krav er, at druerne stammer fra Frankrig.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

GM, Gabriel Meffre, Coteaux d'Aix en Provence AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 7. til 13. juni: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En lys, let og ukompliceret rosévin med en god smag af røde bær og en fin lille krydring. En rigtig terrassevin til lune sommerdage - eller til lette retter. Tilbudsprisen er attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moment de Plaisir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2023, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager

En herlig sommer-rosé med duft af rabarber og modne ribs og med en meget fyldig, tør bærsmag med en fin syre og strejf af bittermandel. En perfekt vin til en lidt kraftig skaldyrsret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hasen Rosé, Pfaffl, Niederösterreich, Østrig, 2022, lav alkohol (13%)

120 kr., pris på tilbud fra 3. juni til 28. juli: 80 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

En rosévin, der får sommerenglene til at synge. Den er harmonisk med modne ribs, friske jordbær, en god fylde og en meget lang og saftig eftersmag. Nyd den afkølet, som den er, eller til retter med lyse fisk. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pajar, Veneto IGP, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

69 kr., pris på tilbud fra 6. til 12. juni: 49 kr., 365discount

En enkel men rigtig dejlig og uhøjtidelig rødvin, som mange vil kunne lide med dens bløde saftige frugt, fine sødme og runde eftersmag. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.

stjernestjernestjerne

Antica Vinaia, Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker, Best Selection

En ok rødvin med god moden frugt. Men der mangler nogle smagsnuancer, og eftersmagen forsvinder hurtigt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Bonne Adresse GSM, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En rødvin på de tre druer Grenache, Syrah og Mouvèdre (GSM). Og en rigtig dejlig og let drikkelig vin med en indbydende og kompleks smag af modne sommerbær, en fin krydring med noter af rosmarin i den lange og bløde eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kings of Prohibition Lucky Luciano, Calabria Family Wines, Shiraz, Australien, 2021, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 7. til 13. juni: 79 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Denne rødvin går rent ind med sin bløde, tætte og modne bærsmag med noter af chokolade og vanilje. Og med sin lange eftersmag, hvor der er en perfekt balance mellem bærsødme, tørhed, krydrede noter og syre. En vin til store bøffer og cremede oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Messapio Appassimento, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2021

149,95 kr., pris ved 6 flasker:129 kr., AndrupVin.dk

Mums, sikke en lækker rødvin, hvor frugtsødmen får modspil af noter af mørk chokolade, mokka og vanilje samt en fin syre og et lille tanninbid.

stjernestjernestjernestjerne

Acinatico, Accordini Stefano, Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

Der er mørke kirsebær, violer og læder i duften. I smagen er frugten i front, og den suppleres af en fin syre til slut. En god rødvin, der bør plaskes over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjerne

Dazimos, Vinosia, Salento IGT, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

159,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Der er mørk chokolade, kirsebær og kardemomme over duften af denne rødvin, der er lavet på druerne Primitivo og Negroamaro. Smagen er fyldig, blød og varm med en del frugtsødme, syltede blommer, mørke rosiner og krydrede noter. En god vin til fx modne, cremede oste med portvinssyltede valnødder - eller til en omgang tikka marsala.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tinta Rosa Selección, Toro DO, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., YouAndWine

Krydderierne står i kø i smagen af denne rødvin - her er rosmarin, sort peber og en anelse karry. Frugten gemmer sig godt men kommer frem, når vinen plaskes over i en karaffel et par timer før servering. En absolut lækker og smagsmæssigt interessant vin, der godt kan gemmes i endnu et par år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca' Rosa, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2021, høj alkohol (15%)

229 kr., på tilbud til og med 2. juni: 119 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En imødekommende rødvin med blød frugt og bløde tanniner men også med rygrad og en krydret note, der holder ud i den lange eftersmag. Der er sikkert mange, der forbinder Amarone med julestegen. Men prøv denne dejlige udgave til lidt luksus fra grillen - en god bøf, løg og peberfrugter osv.