Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18, 2024



Vin uden alkohol er ikke vin!Del på Facebook

EU har for nogen tid siden vedtaget, at alkoholfri vin, der er fremstillet via de-alkoholisering (hvor man har lavet vinen færdig og dernæst fjernet alkoholen) gerne må have et “vin” på etiketten.

Det er dog ikke faldet i god jord hos den italienske landbrugsminister, Francesco Lollobrigida - der i øvrigt også er svoger til den italienske premierminister, Georgia Meloni.
Ifølge ham er det helt i orden, at der fremstilles alkoholfrie drikke, men man bør under ingen omstændigheder kalde dem for vin.
Som det er nu, må de italienske vinproducenter derfor gerne producere alkoholfrie vine. Men hvis der er et “vin” på etiketten, må flaskerne kun sælges uden for Italiens grænser, hvilket producenterne så gør.

Går glip af et marked


Til gengæld er der ikke noget forbud mod, at sælge alkoholfrie vine (med et vin på etiketten) i Italien, når vinene kommer fra andre lande.
Det ærgrer mange italienske vinproducenter, der selvsagt går glip af en del af det voksende hjemmemarked for alkoholfrie vine.
Ligesom i mange andre lande er der nemlig en stigende interesse for NoLo (no og low alkohol vine) i Italien - især blandt yngre mennesker. Ifølge en undersøgelse fra Winenews.it er 36% af de italienske forbrugere interesserede i at købe alkoholfri vin.


Freixenets gamle hovedsæde i Penedès. Foto: Mariette Tiedemann.

Freixenet sender 80% af medarbejderne på orlovDel på Facebook

I Penedès i Catalonien fremstilles Spaniens berømte mousserende vin, cava. Og et af de helt store cava-huse er Freixenet - der igen ejes af verdens største producent af mousserende vin, Henkell-Freixenet. Nu har Freixenet ifølge Wine-Searcher meddelt, at huset vil sende 80% af sine medarbejdere på orlov. Det svarer til 615 medarbejdere ud af 778.

Årsagen er den nu tre år lange tørke, der, som vi nævnte i uge 5, har præget Catalonien, og som ikke ser ud til at slippe sit tag i regionen foreløbig. Druerne skrumper, og vinstokkene dør.
Sidste år blev Penedès ramt ekstra hårdt af tørken, hvilket reducerede druehøsten så markant, at den faldt med 45% sammenlignet med gennemsnittet før tørken satte ind.

Af-saltning af havvand


På grund af manglen på druer inden for cava-appellationens grænser har Freixenet som tidligere nævnt lanceret en mousserende vin, Cuvée de España. Da druerne kommer udefra, kan der ifølge reglerne ikke stå cava på etiketten. Men så har man da i det mindste noget mere vin, man kan sælge, selv om man har måttet de-klassificere den.
Den spanske regering har foreløbig brugt 12 milliarder euro (cirka 89 mia. kr.) på at udbedre de skader, tørken har forvoldt for vinproducenterne i såvel Catalonien som i resten af Spanien. Men det er ikke nok - lyder det fra førende producenter som fx Torres.
I februar var tørke-situationen i Catalonien så alvorlig, at den catalanske regering erklærede undtagelsestilstand. I samme åndedrag offentliggjorde regeringen planerne om at opføre et anlæg, der kan afsalte havvand, så man kan bruge det til blandt andet vanding af vinmarker.

Cava på blå druer


Cava-appellationens vinråd har også forsøgt at komme sine producenter i møde. Undtagelsesvist og kun midlertidigt har vinrådet tilladt, at man bruger en række rødvinsdruer i produktionen af cava.
De tre traditionelle druer er de grønne Xarel-lo, Parellada og Macabeo. Nu må cava også laves på de tre blå Tempranillo, Merlot og Bobal. En sådan cava bliver en såkaldt Blanc de Noirs (hvid(vin) på sorte (blå) druer.
Det er dog ikke alle cava-producenterne, der har taget godt imod tilladelsen. Især de mindre producenter holder på, at man hellere skal lave mindre cava men af bedre kvalitet og så holde sig til de tre grønne druer.


Det bliver Operaens fantastiske foyer, der danner rammen om årets udgave af Barolo & Friends. Foto: Rentspace.

Barolo & Friends indtager Operaen! Del på Facebook

Der er nedtælling til 2024-udgaven af Barolo & Friends Event i København, der løber af stablen d. 15. maj.
Traditionen tro skulle Børssalen have været rammen om eventen, men det kan jo desværre ikke lade sig gøre, da en stor del af den gamle Børsbygning som bekendt på tragisk vis er nedbrændt.
Det er heldigvis lykkedes at finde et nyt sted at afholde den store smagning, og det er selveste Operaen – i den arkitektonisk meget flotte foyer!

Nye vine på hylderne


Eventen, der arrangeres af I Vini del Piemonte, og som omfatter vine fra hele det italienske distrikt, er altid et af årets store trækplastre. Det gælder for såvel private som for vinimportører og restauratører, der søger nye vine til hylder og borde. Blandt de cirka 30 vinproducenter, der vil præsentere deres vine, vil der som altid være flere, der søger en dansk importør. Så der skulle være rig lejlighed til at udvide sortimentet med dejlige vine fra Barolo, Barbaresco og de øvrige appellationer i Piemonte.
Man kan læse mere om eventen ved at klikke her, hvor vinprofessionelle også kan registrere sig, og private kan købe billetter.


Juan Antonio Ponce med sin danske vinimportør, Steen Rasmussen fra The Wine Company.

Spansk elegance! Del på Facebook

Kraftige og koncentrerede og ofte med pænt høje alkoholprocenter. Sådan er den gængse opfattelse af spansk rødvin, og det rammer ikke helt ved siden af, når det gælder store dele af den spanske vinverden.
For nylig mødte VinAvisen Juan Antonio Ponce, der sammen med sin familie ejer Bodegas Ponce. Vingården, der er økologisk certificeret, ligger i appellationen Manchuela i Castilla La Mancha i det centrale Spanien. Og Bodegas Ponces vine stikker i høj grad af fra hovedparten af spansk rødvin.
Oppe i de kølige højder dyrker Juan Antonio sine druer og fremstiller sine fantastiske, elegante, friske, intense, saftige og milde rødvine med et alkoholindhold, der sjældent overstiger 13,5% og som ofte ligger på kun 12,5%.

Favoritdruen Bobal


Det var Bodegas Ponces danske importør, The Wine Company, der havde inviteret Juan Antonio Ponce til Danmark, så han kunne præsentere sine vine ved en større smagning.
Og selv om vingården fremstiller vin på en lang række forskellige druer, så er Bobal så absolut Juan Antonios yndlingsdrue, så det var rødvine på Bobal, der udgjorde hovedparten af smagningens vine.
Den blå drue er Spaniens tredje mest plantede drue efter Airén og Tempranillo, men den er ikke særlig kendt viden om. Årsagen er, at den traditionelt er blevet anvendt til bulkvin. Først for et par årtier siden begyndte enkelte vinproducenter at få øjnene op for dens store potentiale.

Meget gamle vinstokke


Juan Antonios vinstokke er gamle – nogle af dem omkring 90 år – og de breder sig i 800 meters højde, hvilket gør dem til nogle af de højest beliggende i Manchuela.
Bodegas Ponces blev grundlagt for kun 20 år siden og er en af de få familieejede vingårde i Manchuela. Appellationen er domineret af store kooperativer og drueavlere. Og ifølge Juan Antonio er kooperativerne generelt ikke interesserede i Bobal-druer. De vil kun have internationale druer samt Tempranillo, som er kendt blandt forbrugerne i eksportlandene. Men så er det jo godt, at vingårde som Bodegas Ponce kan vise omverdenen, at der kan fremstilles topvine på druen.

Naturgær og fodtramp


Hos Bodegas Ponce håndhøstes druerne, gæren er naturgær, der tilsættes kun lidt svovl, og gæringen startes ved, at drueklaserne trædes med fødderne. Dernæst gærer druerne videre i meget store fade, og det gælder både for hvid- og rødvine. Vinene er hverken klarede eller filtrerede, så mest mulig aroma er bevaret. Juan Antonio har fundet megen inspiration i naturvin.
Nogle af de vine, vi smagte, fremstilles der kun få tusinde flasker af årligt, og The Wine Company er heldig at få tildelt en mindre andel af dem. Andre vine har den danske importør et lidt større lager af.
Vi smagte rigtig mange dejlige rødvine - samt enkelte hvidvine. Længere nede på siden har vi anmeldt et udvalg af vinene, der alle er af høj kvalitet til mere end rimelige priser.

158.000 m2 vincenterDel på Facebook

Wuliangye er en af Kinas store spiritusproducenter – der dog også er kendt for sine hvidvine. Nu vil producenten opføre et kolossalt vincenter (se illustrationerne ovenfor) i den historiske by Yibin i provinsen Sichuan, hvor Wuliangye har sin base. Og det nye center er tegnet af det internationale arkitektfirma Büro Ole Scheeren.

Centret vil brede sig over 158.000 kvadratmeter, og det vil blandt andet rumme et stort udstillingsareal, der fortæller historien bag Wuliangye og husets vinmærker. Derudover vil der være kursusfaciliteter, sale til større vin-events, smagerum m.m.
Büro Ole Scheeren har ladet sig inspirere af naturen omkring Yibin med dens bjerge og dale, vandfald og floder.
Man kan læse mere og se flere billeder af det kommende - og synes vi meget spændende - vincenter hos arkitektfirmaet.



Maison Joseph Drouhin er det første vinhus i Bourgogne, der har meddelt, at det vil sætte prisen ned på sine vine. Foto: Maison Joseph Drouhin.

Bourgognes vilde priser Del på Facebook

I disse dage tales der meget om priserne på den nye Bordeuax-vin årgang 2023 - naturligvis, da årets primeur-smagning netop er afsluttet, og man venter spændt på, at vinslottene skal prissætte deres vine.

Négocianterne i Bordeaux - og flere af verdens andre vinhandlere - råder slottene til at lade priserne tage et dyk - ellers kan det blive svært at få vinene afsat.
Men man burde faktisk tale lige så meget om priserne på Bourgogne-vin, for de har nærmest taget himmelflugten i de senere år. Årsagen er blandt andet små høstmængder af druer i både 2020 og 2021. Men kurven for prisstigningerne har været meget stejl - for stejl ifølge Frédéric Drouhin fra Maison Joseph Drouhin, der også har været formand for Union des Maisons de Vins de Bourgogne og for BIVB, Bourgogne-producenternes forening.

Minus 15%


Som han har udtalt til Revue du Vin de France, så mister producenterne i Bourgogne kunder i såvel Frankrig som i resten af verden på grund af de ekstremt høje priser.
Høstmængden af druer i 2022 og 2023 var igen normale, og nu har Maison Joseph Drouhin, som det første vinhus i Bourgogne valgt at sænke prisen for sine vine af årgang 2022 med 15% i gennemsnit i forhold til årgang 2021.
Det bliver interessant at se, hvor mange andre Bourgogne-producenter, der følger trop. Pris-reduceringen vil jo selvsagt også komme os danske forbrugere til gode.

Ved ikke, hvor champagne stammer fraDel på Facebook

Det spanske bryggeri Estrella Galicia har udført en rundspørge blandt 2000 voksne briter for at undersøge, hvorvidt de var klar over oprindelsen af en række drikkevarer - selvfølgelig inklusiv bryggeriets eget bryg.
Når det kom til vin, viste det sig, at hele 25% af de adspurgte britiske forbrugere ikke vidste, at champagne kom fra det franske distrikt med samme navn. Og det til trods for, at Storbritannien er verdens næst største eksportmarked for champagne med 26 millioner flasker årligt til en værdi af 550 millioner euro (cirka 4 milliarder kr.). Desuden figurerer tre champagnemærker ifølge en anden undersøgelse fra YouGov på topti listen over briternes favorit vinmærker. Det drejer sig om Moët & Chandon, Dom Pérignon og Bollinger.
Estrella Galicias rundspørge viste også, at 29% af deltagerne ikke vidste, at Sangria er en spansk drik, og at 26% ikke anede, hvor Coca Cola stammer fra.
At briternes elskede te er af kinesisk oprindelse, var der hele 64%, der ikke vidste - og 10% af dem mente, at te måtte være en britisk opfindelse.


I anledning af Proseccos 100 års jubilæum har man fremstillet 1924 flasker af den mousserende vin med den oprindelige etiket på. Under navnet Prosecco står der "Preiato Amabile del Colli di Conegliano" (fin sød vin fra Conegliano-bakkerne).

En drøm om boblevin Del på Facebook

I dag er Prosecco en berømt mousserende vin, og verdens forbrugere kan let genkende den på forretningshylderne, fordi navnet på vinen toner stort og fint frem på etiketten. I år er det nøjagtig 100 år siden, der for første gang stod Prosecco på en flaske af vinen - hvilket blev fejret på den nyligt afholdte vinbranchemesse VinItaly.
Og lad os for et øjeblik forsvinde ind i historiens boble-tåger…
I 1868 grundlagde videnskabsmanden og kemikeren Antonio Carpenè vinhuset Carpenè Malvolti i Treviso-regionen i Norditalien. Her blev der udelukkende fremstillet stillevine på Glera-druen, men Carpenè havde en drøm om, at han ville fremstille mousserende vin - ligesom den, man lavede i Champagne.

Navnet på en nærliggende landsby


Han realiserede sin drøm, og i dag er Carpenè Malvolti Italiens ældste vinhus for mousserende vine - og stadig i familien Carpenès eje med femte generation bag roret.
Oprindelig stod der “Italiensk Champagne” på etiketten af Antonio Carpenè mousserende vin. At det blev erstattet af navnet Prosecco skyldtes anden generation, Elite Carpenè. Han var stolt af vinhusets mousserende vin og syntes, det var på tide, den blev direkte forbundet med det område, hvor den blev lavet. Derfor omdøbte han den til Prosecco - navnet på en nærliggende landsby.
Først i 1969 blev Prosecco en appellation (DOC), og i 2009 avancerede appellationen til det finere DOCG.


Konkurrencen efterlader et hav af de små paprundeller, der dækker for hullerne til tappehanerne i bag-in-box vine.

Bedste bag-in-boxDel på Facebook

Hvert år afholdes der en international vinkonkurrence, Concours International Wine in Box (CIWIB), hvor samtlige vine befinder sig i en bag-in-box.

For nylig gjaldt det den 10. udgave af konkurrencen, og den løb som sædvanlig af stablen nær den sydfranske by Toulouse.
I alt smagte dommerpanelet, der består af ønologer og andre vinprofessionelle, sig gennem 389 vine fra i alt 21 forskellige lande – dog var 58% af vinene i år franske, mens de sidste 42% kom fra Sydafrika, Tyskland, Argentina, Østrig, Bulgarien, Canada, Chile, Spanien, Ungarn, Italien, New Zealand, Portugal, Rumænien og USA.
117 af vinene vandt medaljer – hvilke kan man se på en liste på konkurrencens hjemmeside. Mon nogle af dem forhandles på dansk jord? Vi hører gerne på info@vinavisen.dk.



Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Shetlands flotte og rå natur bliver rammen om et nyt destilleri.

Skotland får sit nordligste destilleriDel på Facebook

Der fremstilles whisky i det meste af Skotland, og nu får også Shetlandsøerne sit første whiskydestilleri, hvis mål er at fremstille single malt af topkvalitet.
De i alt 32 øer ligger nord for det skotske fastland, og destilleriet bliver dermed det absolut landets nordligst beliggende.
Martin Watt drømte allerede for ti år siden om at åbne et destilleri på Shetlandsøerne, hvor han er født og opvokset. Og i 2022 fandt han stedet på disse vindomsuste øer, hvor Atlanterhavet møder Nordsøen.
Lerwick Distillery er navnet på det nye destilleri, der om kort tid slår dørene op i Shetlands hovedby, Lerwick, og som fra og med denne sommer byder turister på guideture.
Masterdestiller i Lerwick Distillery bliver Ian Miller, og han er en garvet mand i faget med 50 års erfaring, hvor de 25 af dem har været hos William Grand & Sons.
Budgettet for det nye destilleri var på 682.000 pund (cirka 5,9 millioner kr.).
I det nye destilleri har man forsøgt at bevare fængsels-looket blandt andet ved at lade nogle af tremmerne blive.

Fra fængsel til destilleri Del på Facebook

Det gik hårdt for sig i Nordirland under "The Troubles" – den periode fra cirka 1968 til 1998, hvor protestanter og katolikker sloges, om det nordlige Irland skulle være en del af Storbritannien eller Republikken Irland.

Oprør, mord og bombesprængninger var dagligdagskost, og flere deltagere måtte ind og ruske tremmer. Det gjorde de blandt andet i fængslet Crumlin Road Gaol i Belfast.
Fængslet lukkede i 1996, men nu er en del af det genåbnet som destilleri efter en større ombygning, der har kostet 30 millioner pund (cirka 261 mio. kr.).
Det er Belfast Distillery Company, der er amerikansk ejet, som har købt fængslet og har stået for ombygningen.

Mærke fra 1776 genfødt


Den whiskey, der vil blive fremstillet i destilleriet, er af mærket McConnell’s Irish Whisky, der blev grundlagt i Belfast i 1776. I 1909 brændte samtlige af destilleriets lagerhaller, men mærket overlevede. Dog måtte man lukke og slukke, da Forbudstiden indtog det store eksportmarked USA i 1930’erne.
Nu er mærket så blevet genfødt i det gamle fængsel – de første flasker ventes på markedet i 2029.
Belfast Distillery Company forventer, at det nye destilleri, som er det andet i Belfast, årligt vil tiltrække omkring 100.000 gæster fra hele verden.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Greg La Follette.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Greg La Follette (f. 1959) blev født på Island, har skotske rødder, en tysk hustru og bor i Californien, hvor han fremstiller sine berømmede vine på Pinot Noir og Chardonnay.
Som ung drømte han om at blive musiker, og han endte da også med at få et job som sækkepibespiller om bord på skibet Queen Mary.
Senere tog han en bachelor i plantebiologi og kemi og dernæst en master i fødevarevidenskab og teknologi ved University of California, Davis.
I 1984 fik han job som forsker ved University of San Francisco med speciale i bekæmpelse af HIV-virus.
Hans vin-interesse var stor, og parret med hans viden om kemi og planter gav den ham i 1991 job som vinmager hos den australske vinproducent Treasury Wine Estates. Her arbejdede han gennem fire år tæt sammen med sin legendariske kollega André Tchelistcheff.
Pinot Noir-druen blev Greg La Follettes hjertebarn, og da han i 1994 fik job som vinmager hos Kendall-Jackson Wine Estates i Californien, skabte han absolutte top-rødvine på druen.
Sit arbejde med druen fortsatte han med som chefvinmager hos Flowers Vineyard & Winery – hvor han også lod opføre et vineri, der benytter sig af tyngdekraft, og som er berømt viden om den dag i dag.
I 2001 slog han dørene op for sit første eget vinhus, Tandem Wines (senere La Follette), som han siden har solgt.
I dag fortsætter han sit arbejde med at fremstille top-Pinot og Chardonnay vine i Alquimista Cellars i Sonoma, som han er delejer af.
Greg La Follette er blevet kaldt for ”Pinot-prinsen” og ”vinhviskeren” – sidstnævnte fordi han indimellem lytter til fadene med gærende vinmost. Som han siger, så fortæller lyden af vinene ham lidt af hvert - blandt andet, hvornår det er tid til at tilsætte svovl som konserveringsmiddel. Og han tilsætter mindst muligt svovl, og bruger så vidt muligt altid kun den gær, der sidder naturligt på de nyhøstede druer.
Greg la Follette har også grundlagt firmaet La Follette Winegrowing, der hjælper med at etablere nye vinhuse og vinmarker, udbygge eksisterede vinerier eller redde skrantende vinhuse i land – noget der er lykkedes ham flere gange gennem årene.
Privat er han gift med Mara, og sammen har de seks børn. Og når Greg La Follette skal have en pause fra vinmageriet, griber han sækkepiben og giver et nummer.
Adresse: Alquimista Cellars, 4950 Ross Rd, Sebastopol, Californien 95472, tlf.: (+1) (707) 217 9728, www.instagram.com/alquimistacellars.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad er Caloric for noget?Del på Facebook

- For nylig smagte jeg en sød vin med navnet Coloric, skriver Sanne T. Petersen. - Kan I fortælle mig lidt mere om den?
Det staves Caloric, og det er ikke en vin men en punch og en svensk specialitet - netop i Sverige har punch altid været særdeles populært. Lige siden digteren Bellmans dage i 1700-tallet har svenskerne samledes omkring den festlige punchebowle.
I sine erindringer fortæller Bellman, hvordan den stockholmske borgmester Renhorn i 1759 bryggede en punch, der kunne gøre enhver anden end ham selv "så vimmelkantet, at han ikke fandt hjem i seks uger".

Opkaldt efter en varmluftmaskine


Senere blev den svenske punch markedsført i flasker. Det ene mærke efter det andet så dagens lys, og ofte opkaldte man produkterne efter nye opfindelser. Der var således en Elevator Punch, en Telefon Punch og en maskingevær-punch: Mitraileuse Arraks Punch.
Mest berømt blev dog Caloric Punch, der blev lanceret af Cederlund & Söner i Stockholm i 1862. Den fik sit specielle navn efter en varmluftmaskine – en caloric – som den svensk-amerikanske opfinder John Ericsson havde konstrueret. I dag ville man sikkert have kaldt produktet for Computer Punch ...
Caloric Punch kan købes i Danmark - blandt andet hos Skjold Burne, hvor den koster 89,75 kr.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Lasse Made har sendt os dette billede fra den tyske vinregion Franken. Vores læser har taget det ud over de øverste vinmarker på Weininsel – øen midt i floden Main. Herfra er der udsigt til de ualmindeligt stejle vinmarker, der som et bredt stribet tæppe falder ned mod flodens bredder.

Lasse Made vil i øvrigt godt slå et slag for Franken, som han mener er et oplagt, men vist nok lidt overset, mål for vininteresserede.
Og jo, vinregionen er bestemt værd at besøge. Ud over dejlige hvidvine byder Franken også på hyggelige gamle vinbyer med bindingsværkshuse og snoede gader.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-787
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


787 Foråret bryder ud med sarte grønne blade på Chardonnay-vinstokke hos vinhuset Noble Hill i det sydafrikansk Paarl (foto © Noble HIll).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 36 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerneØ

Landgraf Spätlese, Weingut Landgraf, Riesling, Tyskland, 2023, lav alkohol (8,5%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 3. til 8. maj: 79 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En mild - og alkoholmild - hvidvin med en liflig blomsterduft og en smag med sødme og honningnoter - og en lille forfriskende prikken på tungen. En god og let vin til en ikke alt for sød dessert. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Tabiso Chenin Blanc, Chenin Blanc, Sydafrika, 2023, lav alkohol (13%)

125 kr., pris ved 3 liters bag-in-box, Amka (henviser til nærmeste forhandler)

Til prisen er dette en udmærket hverdags-hvidvin med en svag æbleduft og en frisk smag med grønne druer og æbleskræl samt et lille bittert bid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bread & Butter, Chardonnay, Napa Valley, Californien, 2022, middel alkohol (13,5%)

139 kr., pris på tilbud fra 3. til 8. maj: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En hvidvin, der kalder på superlativerne. For hold da op, hvor er den lækker! Mango, melon, papaja, moden abrikos og vanilje forenes i både duft og smag - og suppleres af modne grønne druer. Smagsnoterne holder længe i munden, og eftersmagen slutter rundt og blødt. Det er en tør vin, der dog har en indtagende frugtsødme.

stjernestjernestjernestjerne

Maori Moana, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2023, lav alkohol (12%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk

Her har vi en god og helt igennem klassisk Sauvignon Blanc fra Marlborough. Kærlighedsfrugt er den dominerende note i både duft og smag, men der er også frisk citrus - især i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zantho, Grüner Veltliner Reserve, Burgenland, Østrig, 2021, lav alkohol (13%)

159,95 kr., pris ved 6 flsker: 139 kr., AndrupVin.dk

En dejlig hvidvin med eg og vanilje i duften efter fadmodning. Smagen er helt i top - forførende med sine friske noter af lime og modne citroner, der holder ud i den lange eftersmag. En oplagt vin til blåmuslinger eller jomfruhummer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Winmark Expression, , Chardonnay, Hunter Valley, Australien, 2021, lav alkohol (13%)

190 kr., Illum

En meget delikat, tør hvidvin med eg og grønne druer i duften og med en dejlig, kompleks frugtsmag med hyldeblomstsaft, hvid peber og muskatnød. En oplagt vin til alt godt fra havet eller lyse kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Muré Calcaires Jaunes, Famille Muré, Alsace AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

198 kr., pris på tilbud fra 29. april til 2. juni: 150 kr., Skjold Burne

Denne hvidvin bør Riesling-druen være rigtig stolt af. Den har en duft af friske grønne druer og hyldeblomster og en dejlig fyldig og frisk frugtsmag med tilpas tørhed, en anelse mineralitet og en meget lang eftersmag med Riesling-druens typiske blide syre. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Copper Lane Reserve, Pinotage, Coastal Region, Sydafrika, 2022, middel alkohol (14%)

100 kr., pris på tilbud fra 29. april til 2. juni: 50 kr., Skjold Burne

En god vin med en varm lys rosa farve, duft af modne jordbær og en fyldig smag med en fin bærsødme til slut. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Barrelaia, Piccini, Toscana IGT, Italien, 2020, lav alkohol (13%)

69 kr., pris på tilbud fra 2. til 8. maj: 49 kr., 365discount

Eg og tobak mødes i duften, mens smagen er forholdsvis let, saftig og med en fin krydring og en anelse lakrids til slut. Til tilbudsprisen er det en udmærket all round rødvin til fx pasta, kylling eller hakkebøf.

stjernestjernestjernestjerne

Switch GSM, Haselgrove, McLaren Vale, Australien, 2020, høj alkohol (14,5%)

GMS står for Grenache, Mourvedrè, Syrah - tre druer, der ofte gør hinanden selskab. Det er en udmærket rødvin med duft af mørke kirsebær og lakrids og med en koncentreret smag med noter af sort peber. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Vignamadra IAVA, Montepulciano d'Abruzzo, Montepulciano d' Abruzzo DOC, Italien, 2022, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Der er en udpræget og rigtig dejlig duft af violer, mens smagen er silkeblød og har saftige noter af modne mørke bær. En helt igennem imødekommende rødvin, som mange vil kunne lide, og en vin, der vil være fin til såvel pasta og pizza (i luksusklassen) som til milde oste - fx en ikke alt for modnet manchego.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Why Not?, Puglia IGT, Italien, 2021, høj alkohol (15%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 3. til 8. maj: 49 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Mørke kirsebær, chokolade, og strejf af chili præger påde duften og smagen af denne dejlige og velafbalancerede rødvin. Den er rig på både frugt og krydrede noter, og de 15% alkohol er fint integreret. Et kup til tilbudsprisen på 49 kr. ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjerne

Shotfire Quartage, Thorn-Clarke, Barossa, Australien, 2020, høj alkohol (14,5%)

180 kr., pris på tilbud fra 29. april til 2. juni: 150 kr., Skjold Burne

Ordet Quartage henviser til, at der er brugt fire druer til denne gode rødvin - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Petit Verdot. Vinen dufter af chokolade, vanilje og hyldebær, mens smagen er krydret med noter af hvid peber, nelliker, lakridsrod og kardemomme. Flasken har skruelåg.

Smagningen af vine fra Bodegas y Viñedos Ponce

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Clos Lojén Vinas Viejas, Bobal, Manchuela DO, Spanien, 2022, lav alkohol (12%)

80 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Prisen for denne rødvin er et absolut kup! Duften er rig på bærfrugt - hyldebær og mørke kirsebær. Smagen er saftig og meget aromatisk og med en frisk og blød eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Depaula, Monastrell, Manchuela DO, Spanien, 2023, lav alkohol (13%)

80 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne rødvin er opkaldt efter den ene af Jean Antonio Ponces døtre, Paula. Den er fremstillet på Monastrell, og den overbeviser med sine intense aromatiske krydrede noter, der holder længe ud i eftersmagen, som afsluttes med et lille tilpas tanninbid.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Ponce Blanco 2023, Bodegas y Viñedos Ponce, Albilla, Manchuela DO, Spanien, 2023, lav alkohol (12%)

125 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne hvidvin er lavet på Albilla - en drue, der stort set er udryddet. Vingården har dog en vinmark med 5 hektar, hvis druer forvandles til denne absolut dejlige vin, der godt kunne minde om en hvid Bourgogne. Ud over grønne druer er der lidt saltnoter over duften, mens smagen er frisk, med en rank syre, en fin krydring og en lang eftersmag med citrus. Årgang 2023 er netop tappet på flaske. Vi smagte også årgang 2022, og der er ingen tvivl om, at den nye årgang vinder yderligere ved at blive gemt en god rum tid endnu.

stjernestjernestjernestjerneØ

P.F. Vinas Viejas, Bobal, Manchuela DO, Spanien, 2022, middel alkohol (13,5%)

149 kr., pris ved 3 flasker, The Wine Company

Denne rødvin er lavet på druer fra sjældne 90 år gamle upodede vinstokke. Det er en kompleks og elegant rødvin med stor saftighed og fine krydrede noter i front. Den gode frugt lurer lige nedenunder og dukker først for alvor frem i eftersmagen

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

La Estrecha, Bobal, Manchuela DO, Spanien, 2022, lav alkohol (12,5%)

199 kr., pris ved 3 flasker, The Wine Company

87% af denne rødvin er på Bobal, mens de resterende 13% fordeler sig på druerne Garnacha samt på de mere sjældne Moravia Agria og Albilla. Men det er en glimrende drue-firkløver, der giver en elegant og forholdsvis lys rødvin med en fin aromatisk bærsmag og en saftig eftersmag. Nyd vinen til lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Selección Albilla Blanco, Albilla, Manchuela DO, Spanien, 2022, lav alkohol (13%)

299 kr., pris ved 2 flasker, The Wine Company

Så bliver det ikke bedre. Denne hvidvin har det hele og lidt til - dejlig frugt, mineralitet og en anelse eg og vanilje i duften efter modning i store fade. Smagen forfører med sin fine fedme, der giver noterne af citrus, flint og modne grønne druer et langt liv i munden. Der er hvid Bourgogne over denne vin - men bestemt ikke over den ualmindeligt lave pris. Vinen er en nydelse nu men vil vinde yderligere, hvis man lader den ligge i de næste 5 til 6 år.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Ponce Tinto, Bobal, Manchuela DO, Spanien, 2022, lav alkohol (12,5%)

325 kr., pris ved 3 flasker, The Wine Company

Denne rødvin er lavet på 85% Bobal med et skævt Moravia Agria. Og det er bestemt en vin i topgear med elegance, mørke bær, blomsteraroma og en fin og forfriskende syre. Vinen kan drikkes nu, men kan med fordel gemmes i endnu nogle år.