Studerende plages af stress

Godt hver tredje studerende ved Københavns Universitet føler sig stresset uden for eksamensperioden, skriver Urban. Mangel på struktur presser de studerende, mener rådgiver.

(© colourbox)

Masser af frihed og fleksibilitet. Det er nogle af de plusord, mange forbinder med studietiden. Men for godt hver tredje studerende ved Københavns Universitet, er hverdagen ledsaget af stress.

I en ny trivselsundersøgelse foretaget for Københavns Universitet, svarer 35 procent af de studerende, at de føler sig stressede også uden for eksamensperioden. Det skriver Urban.

Studier kræver struktur

- Det er ofte forskellige typer af stress, de studerende oplever i løbet af en uddannelse. Der er for eksempel stor usikkerhed forbundet med det at starte på et studie, hvor man selv skal skabe sin struktur, siger direktør for Studenterrådgivningen Else-Marie Stilling, som oplever, at det er blevet mere almindeligt, at studerende henvender sig med stresssymptomer.

- Det er dels blevet almindeligt at starte tidligt på studiet, og en del er faktisk ikke klar lige efter gymnasiet. Samtidig skal man hurtigt igennem og have erfaring fra et godt studiejob. Det er store krav at stille, siger hun til Urban.

Ingen overraskelse

Leder af Center for Stress Thomas Milsted er ikke overrasket.

- Universitetet kunne tidligere sammenlignes med et beskyttet miljø, hvor der var tid til at fordybe sig eller forlænge studiet, hvis det var nødvendigt. Det nye mantra er, at man skal igennem så hurtigt som muligt, og det pres kan udløse stress, siger Thomas Milsted, som skelner mellem travlhed og stress.

- Travlhed er en omstændighed. Stress er en tilstand. Der findes mange grader af stress. Fra næsten ikke til alvorligt, men under alle omstændigheder er det forbundet med noget negativt, som på sigt kan blive invaliderende, siger han til Urban.

Økonomien stresser også

Prodekan for uddannelse på Københavns Universitet Hanne Løngreen kan godt nikke genkendende til bekymringen blandt de studerende.

- Det er dyrt at bo i København, og alene økonomien kan være en stressfaktor, som får mange studerende til at lægge en del timer i studiejob. Samtidig har vi pt. en situation på arbejdsmarkedet, som får de studerende til at bekymre sig om job allerede i starten af deres uddannelse, siger Hanne Løngreen.

Sociale tilbud vigtige

Hun opfordrer studerende til at benytte sig af sociale tilbud på universitetet.

- Studielivet kan være ensomt. Som universitet vil vi gerne skabe de fysiske rammer for, at studerende har lyst til at opholde sig på universitetet, også uden for forelæsningerne. Et godt studieliv kan være et godt værn mod stress, siger hun til Urban.

Hos Danske Studerendes Fællesråd mener formand Magnus Pedersen at få undervisningstimer er en del af problemet.

- Mange studerende oplever en ustruktureret hverdag med færre og færre undervisningstimer. Det lægger et uhyre stort pres på os som studerende, siger han.