Nyhed

Minister vil tilbagesende asylbørn, når de fylder 18

Ny lov sender uledsagede udlændingebørn ud af Danmark, så snart de fylder 18 år. Forfærdeligt for børnene, advarer børneorganisationer, mens kommunerne ikke aner, hvad de så skal stille op med dem, mens de venter
Indland

Udlændingebørn, der kommer alene til Danmark skal ikke tro, at de får lov til at blive, selv om de får en opholdstilladelse. Et nyt forslag fra Integrationsministeriet lægger nemlig op til, at børnenes ret til ophold kun skal gælde, indtil de fylder 18 år.

Forslaget er en af flere stramninger, der kommer som andet trin i den udlændingeaftale, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti i foråret. Men ændringen strider mod børnekonventionen og vil få tragiske konsekvenser for børnene, advarer formand for Børns Vilkår, Peter Albæk:

»Det er fundamentalt i strid med børnekonventionen og risikerer at placere uledsagede mindreårige på et konstant venteophold, der medfører en ekstrem usikkerhed, som børn ikke kan trives under,« siger han og anklager regeringen for at tage børnene som gidsler for dansk signalpolitik:

»Man har en udokumenteret formodning om, at der svindles, og derfor vil man sende et præventivt signal, men nu placerer man ansvaret hos børnene, der kommer til at betale prisen,« siger han og kalder det »meget, meget bekymrende.«

Kommuner bekymret

Stramningerne er 'et kraftigt skred' i måden, hvorpå Danmark behandler børn, der er alene, mener også Red Barnet. Børnepolitisk konsulent, Inger Neufeld vurderer, at de nye regler vil få 'grelle konsekvenser':

»Det er et kæmpe indgreb i børns ret til og mulighed for udvikling. Især børn har behov for at kunne relatere til fremtiden, og hvis de går i dagligdagen og bekymrer sig om, hvad der skal ske om få år, så vil de ikke kunne udvikle sig i tryghed og stabilitet,« siger hun og forklarer, at der i forvejen er tale om børn, »som er en meget udsat gruppe, hvoraf mange har været på flugt i årevis.«

Kommunernes Landsforning mener, at stramningen vil betyde helt nye vilkår for integrationsindsatsen, som man ikke er rustet til at håndtere i kommunerne. I dag er udsigten, at den unge skal blive i Danmark, men hvis det fra begyndelsen ligger klart, at barnet skal sendes hjem, så vil danskkurser og integrationsprojekter virke formålsløse. I stedet vil der være behov for tilbud, som retter sig mod hjemlandet:

»Hvis en kommune får en enkelt eller to, er det næsten ikke til at forestille sig, at der kan skrues et fornuftigt tilbud sammen,« siger chefkonsulent Nils Birger.

»Hvad skulle perspektivet være i at begynde på en dansk uddannelse, hvis man alligevel skal afbryde den efter et halvt år? Det vil nok også være svært at motivere de unge til det,« siger han.

KL håber, at regeringen vil lempe forslaget, som endnu ikke er fremsat i Folketinget, og har i deres høringsforslag foreslået, at opholdstilladelsen skal kunne forlænges for de unge, der har gjort en indsats for at lade sig integrere.

»Kunne man ikke sige, at de unge, der har været her i nogle år, og som allerede er langt inde i en integrationsproces, kunne blive i landet efter det 18. år? Vi har brug for et øget arbejdskraftudbud, så måske er det ikke en god idé at smide folk ud, som har vist vilje og allerede er kommet et godt stykke af vejen til integration,« siger Nils Birger.

Integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech, ønskede i går ikke at tale med Information, men oplyser pr. mail, at hun udmærket er klar over den kritik, som er fremkommet under høringsprocessen, hvor en lang række aktører har kommenteret forslaget.

»Vi har læst høringssvaret, og der foretages ikke videre ændringer i lovudkastet,« oplyser hun.

Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen, fastholder også, at de nye stramninger er eneste måde, hvorpå forældre og menneskesmuglere, der forsøger at snyde, kan afskrækkes:

»Det er netop en beskyttelse af de børn, som i dag sendes ud alene gennem Europa med lastbil, fordi der er nogle menneskesmuglere, som spekulerer i det,« siger han og vurderer, at mange af de uledsagede mindreårige i virkeligheden hverken er under 18 eller forældreløse.

Også Dansk Folkepartis integrationsordfører, Peter Skaarup, fastholder, at reglen er til for at hjælpe barnet hjem til sin familie, hvor det efter hans mening befinder sig bedst: »Jeg er også sikker på, at der kan findes gode redskaber til, hvordan kommunerne rent praktisk skal gøre,« siger han.