Danske kunstnere

Både i gammel og i nyere tid har Danmark haft kunstnere, som har opnået stor popularitet og anerkendelse både herhjemme og i udlandet. Du kan opleve en række værker fra kunstnerne, når du tager på museer, gallerier og kunstudstillinger.

Tit har de danske kunstnere et atelier, som er åbnet fra tid til anden. Her kan du se de nyeste produktioner, uanset om det handler om installationskunst, malerkunst, design eller skulpturer.

Hvem er de danske kunstnere?

Det kan få stor værdi for dig at opnå baggrundsviden om nogle af de mest toneangivne kunstnere herhjemme. Det giver dig bedre mulighed for at sætte deres værker i relation til den tid, som de blev udviklet i, og du får anledning til at opnå en personlig forståelse for kunstværkerne.
Der ligger stort set altid en agenda bag kunsten, som afspejler den person, der har skabt værket.

Nogle kunstnere er mere udbredte end andre. De arbejder indenfor forskellige kunstarter, og deres værker kan være mere eller mindre populære blandt befolkningen.

Det er muligt at købe produktioner fra danske kunstnere. Det kan du på auktion eller i direkte handel, når du tager på galleri eller besøger et atelier.

Jens Galschiøt

Jens Galschiøt er kendt herhjemme og i store dele af verden for sine enorme bronzeskulpturer, han bruger til at sætte fokus på uretfærdigheder i samfundet. Han er selvlært kunstner og sølvsmed, og han har været aktiv med at udvikle skulpturer, Street Art og smykker siden begyndelsen af 1990’erne.

Du kan besøge hans store galleri, atelier, værksted og park nord for Odense.

Produktionerne fra Jens Galschiøt er at finde på særudstillinger hos kunstmuseer fra tid til anden.

Hans formål er at formidle de politiske, sociale og økonomisk vilkår gennem provokerende skulpturer, der stilles op i bybilleder.

Michael Kvium

Den danske billedkunstner er mere end noget andet kendt for sine satiriske og til tider bizarre malerier. Som barn voksede han op i en katolsk familie og begyndte sin kunstneriske karriere ved at være karikaturtegner hos Horsens Folkeblad.

Det har ført til, at du i dag finder en af de største samlinger af kunst fra Michael Kvium hos Horsens Kunstmuseum, der har fulgt ham igennem hele karrieren.

Temaerne, der er genstand for Kviums malerier, er tit konfliktfyldt stof. Det er menneskes psykiske afkroge og samfundets skyggesider, han tager op og portrætterer i markante farver og androgyne figurer.

Han er kendt for at behandle centrale emner, som mere eller mindre berører os alle.

Freddy fræk

Freddy Fræk” er det kunstnernavn, som musikeren Freddy Poulsen gik under i store dele af sin karriere.

Freddy Fræk var en dansk multikunstner, der døde i år 2016. Han er uddannet fra Det Danske Kunstakademiet, hvor han senere blev lektor. Hans kunstneriske karriere startede indenfor musikken. Han arbejdede primært med jazz i 1950’erne og 1960’erne. I det efterfølgende årti bevægede han sig over i viser og børnesange.

I slutningen af 1970’erne skiftede han kunstnernavn til det mere internationalt klingende ”Freddy Freak”. I denne periode var han optaget af grafiske udtryk og skulpturer.  

John Kørner

John Kørner er en af nytidens, aktive kunstnere. Han er født og opvokset i Aarhus men har i dag base i København. Han gik på Det Danske Kunstakademi fra 1992-1998 og er i særdeleshed kendt for sin brug af flydende akryl. Hans værker er både non-figurative med enkelte, genkendelige elementer og naturalistiske værker.

John Kørner er aktiv med udstillinger. Hans værker kan ses herhjemme og hos gallerier i andre nordiske lande. I løbet af sin karriere har han være en del af mere end 50 solo- og gruppeudstillinger.

Uwe Max Jensen

Når det kommer til at navngive en af de mest provokerende, danske kunstnere igennem tiden, er Uwe Max Jensen et uundgåeligt navn.

Han er kendt for sin opsigtsvækkende kunst og personlige engagement i den. Han er performancekunstner og debattør. Ikke nok med at hans værker er skabt til at provokere, så har hans egen adfærd omkring udstillinger været til diskussion og til tider også betragtet som hærværk.

Uwe Max Jensen har været anholdt og straffet flere gange. Han har ved flere lejligheder urineret som en del af sin performancekunst.  

Den danske kunstner er aktiv også på den politiske front. I år 2019 stillede han op til Folketinget for det dengang nystiftede parti Stram Kurs. 

Asger Jorn

Asger Oluf Jørgensen er den ansete, respekterede og anerkendte kunstners borgerlige navn. Foruden billedkunst var han også aktiv som grafiker, keramiker og forfatter. Den største samling af hans værker kan ses på Museum Jorn ved Silkeborg.

Asger Jorn har altid haft en stærk tilknytning til Silkeborg. Det var her, han voksede op, og det var herfra, han tog sin seminarieuddannelse.

Efter endt uddannelse opholdt Asger Jorn sig ofte i udlandet. Han opnåede stor berømmelse i sit liv og gav Silkeborg Kunstmuseum (som det hed dengang) mange af sine værker.

Den danske kunstner er kendt for sine abstrakte kunstværker, der er rige på farver.

Verner Panton

Den danske designer var en af de mest fremtrædende og toneangivne kunstnere tilbage i 1960’erne. Hans primære område var indenfor belysning og møbel. Hans designs er fortsat populære i dag og lever fortsat op til deres formål.

Verner Panton var kendt for at skabe helt enestående og banebrydende designs, der optimerede lys og fremmede funktionalitet. Han var altid på udkig efter nye materialer, han kunne eksperimentere med og udvikle sin kunst med.

Som privatperson var Verner Panton modstandsmand. Han var en aktiv del af en militærgruppe i Bogense, hvor de blandt andet hentede nedkastede våben om natten.  

Michael Strunge

Michael Strunge Jensen er én af Danmarks mest kendte digtere. Han gik også under pseudonymerne ”Simon Lack” og ”Marcus Hitengel”.

På trods af sit korte liv (han levede fra 1958-1986) regnes han i dag for at være en af de vigtigste digtere, vi har i Danmark fra denne tidsperiode.

Han debuterede i 1978 og udkom efterfølgende med i alt 11 digtsamlinger. Forfatterskabet er kendetegnet ved den afmagt, Michael Strunge følte i forhold til samtiden.

Han begik selvmord i 1986 ved at kaste sig ud fra vinduet fra 5. sal. I årene op til sin død var han gentagne gange indlagt på psykiatrisk afdeling. Det var i forbindelse med en udgang fra Rigshospitalet, at Micheal Strunge endte sit liv.