Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2024



Frosten har bidt sig fast i vinløvet og klaserne med de små nye knopper i vinmarken kos Schloss Wachkerbarth. Foto fra producentens Instagram.

Hård frost i TysklandDel på Facebook

Billedet til venstre er taget i vinmarken hos Schloss Wachkerbarth i det tyske Sachsen, og et lignende syn vågnede rigtig mange vinproducenter i Tyskland op til i den forgangne uge.

På grund af en rekord varm marts måned i år er vinstokkenes cyklus cirka tre uger længere fremme end normalt. Men så kom frosten fuldstændig uventet og ramte store dele af landet to nætter i træk. To katastrofale nætter, hvor termometret faldt ned til 5 minusgrader, hvilket har efterladt sammenkrøllet løv og døde nye klaser i stort set samtlige tyske vinregioner.
Ifølge vinproducentforeningen Deutscher Weinbauverband (DWV) har man endnu ikke et fuldstændigt overblik over skaderne, men nogle producenter har meddelt, at de regner med at have mistet hele deres høst årgang 2024.



Den fine port ind til Léoville-Las-Cases' vinmarker. Porten ses også på vinslottets etiket.

Så har startskuddet lydt i Bordeaux Del på Facebook

"Skær dem ned med 30%!" Sådan lyder rådet fra en række af denne verdens handlende med fine vine, når det gælder priserne på den nye årgang 2023 fra Bordeaux.
Primeur-ugen, hvor der smages på vinen frisk fra fad, er ovre, og nu begynder vinslottene at afsløre deres priser på årgangen ex-négociant - altså de priser, Bordeauxs négocianter videresælger vinene for til vinhandlerne.
Og noget tyder på, at vinslottene har lyttet til rådet - dog skal det tages med et forbehold, da det endnu er meget få slotte, der har prissat deres vine.

Reducering på 40%


Léoville-Las-Cases i Saint-Julien er et af dem, og slottet har valgt at skære hele 40% af prisen i forhold til årgang 2022. Det betyder, at frigivelsesprisen for årgang 2023 ligger på 138 euro (cirka 1029 kr.) ex-négociant.
Endnu et slot i Saint-Julien, Clos du Marquis, har prissat sin vin med en reduktion på 60 euro (cirka 447 kr.), så den ligger på 38 euro (cirka 283 kr.).

Minus 32% på Lafite Rothschild


Og lige før VinAvisens deadline meddelte Domaines Baron de Rothschild en nedgang i prisen på Lafite Rothschild på 31,7% til 396 euro (cirka 3000 kr.) flasken.
Lafites andenvin, Carruades de Lafite, er blevet prissat til 145 euro (cirka 1000 kr.) flasken - 19,4% under prisen for årgang 2022. Og den nye årgang er prist i høje toner og er af den britiske vinskribent Neal Martin blevet kaldt for en af de bedste Carruades de Lafite, han har smagt.
Faktisk har samtlige af de her nævnte vine scoret høje point hos de fleste førende internationale vinanmeldere, så det har intet med en ringere kvalitet end 2022-årgangen at gøre. Det er snarere fornuften, der spiller ind fra vinslottenes side.


Peter Vinding-Diers.

Foredrag med Peter Vinding-DiersDel på Facebook

Nu har du en unik mulighed for at høre et foredrag af Peter Vinding-Diers, der i dag fremstiller vin på Sicilien, men har en lang karriere bag sig på den internationale vinscene. Men man skal skynde sig lidt – deadline for tilmelding er d. 6. maj. I foredraget, der er på engelsk, vil han fortælle om sit syn på vinfremstilling som videnskab og som kunstart.
Efter foredraget er der smagning af to af Peter Vinding-Diers' vine og to dansk fremstillede vine.
Tilmelding hos lektor i frugtvidenskab Torben Bo Toldam-Andersen på e-mail: tbta@plen.ku.dk. Prisen for at deltage er 300 kr. (betaling via MobilePay til 40 22 19 63), og arrangementet foregår i Festauditoriet, A1-01, Bülowsvej 17, 1870 Frederiksberg.


Foto: Hoopes Vineyard.

Napas skrappe regler Del på Facebook

Det er ikke altid så let at være vinproducent i Napa Valley. Det fremgår af artikel i Daily Mail. Myndighederne i Napa er nemlig ifølge den britiske avis utroligt strikse og håndhæver en række absurde regler for, hvad man må og ikke må under eget tag.
Et eksempel er Hoopes Vineyard, der blev erhvervet af Lindsey Hoopes i 2017. Hun begyndte at afholde udendørs vinsmagninger og supplerede snart med yoga-undervisning. Men den gik ikke - hun skulle have indhentet tilladelse til afholdelse af smagningerne, og det med yoga var ikke i overensstemmelse med reglerne. Og det til trods for, at begge dele foregik på hendes egen vinejendom.

Lagde sag an mod hende


I vinhusets forretning begyndte Lindsey Hoopes ud over sin vin også at sælge kunstneriske kort og håndsprit. Det måtte hun heller ikke. Da hun nægtede at stoppe med nogle af delene, lagde myndighederne sag an mod hende.
En anden producent, Dave Phinney, fik påbud mod at sælge kunst, marmelade og andre lækkerier i sin vinbutik. Mange af de mindre vinhuse i Napa er simpelt hen nødt til at tjene penge på andre produkter og varer for at kunne klare de høje afgifter, de pålægges i forbindelse med deres vinproduktion - afgifter, der ifølge Daily Mail er langt højere i Californien end i andre stater.

Måtte ikke genplante træer


Endnu en producent blev hårdt ramt under den omfattende ildebrand, Glass Fire, i 2020. Han mistede sit vinhus, og den række af træer, der fungerede som læhegn for hans vinstokke, brændte ligeledes. Da han ville genplante træerne, skred myndighederne ind med et forbud - selv om træerne skulle plantes på producentens egen grund.
Og så er der producenten, der fik en bøde på 1 million dollars (cirka 7 mio. kr.) for at have fremstillet for megen vin et enkelt år.
Nu har nogle af Napas vinproducenter fået nok, og flere af dem har valgt at lægge sag an den anden vej - mod myndighederne. Om det hjælper noget, får tiden vise. Andre producenter har valgt at trække teltpælene op og åbne vinhuse i andre stater, hvor vinindustrien ikke er tynget af så rigide regler som i Napa.


Bordeaux-vine på rad og række - det er dog ikke lige disse vine, der er blandt de mest efterspurgte ifølge Wine-Searcher. Foto: Pixabay/Karabo.

De mest efterspurgte Bordeaux'er Del på Facebook

Primeur-ugen i Bordeaux, hvor der blev smagt på den nye årgang 2023 - der stadig ligger på fade - er netop ovre. Og i den anledning har Wine-Searcher bragt en liste over de ti mest eftertragtede Bordeaux-vine, og de er alle fra fornemme slotte.
Vi har tidligere fortalt om den internationale vinsøgningstjeneste, hvor man kan søge på cirka 500.000 forskellige vine i enhver tænkelig årgang og finde frem til, hvor de forhandles.
Hver eneste dag foretages der mere end 1 million søgninger globalt på Wine-Searcher, og disse søgninger er interessante, da de i høj grad afspejler salget inden for de forskellige vinkategorier og af forskellige vine. Så det er en pålidelig kilde, når det gælder et overblik over vinsalget på verdensplan.

Priserne er dykket


Wine-Searchers topti-liste over de mest efterspurgte vine har ikke ændret sig det mindste i forhold til samme liste fra 2023, når det gælder placeringen. Château Mouton Rothschild ligger stadig på førstepladsen efterfulgt af Lafite Rothschild og Petrus. Vi bringer hele listen nedenfor.
Det, der derimod har ændret sig, er priserne, der for ni af vinenes vedkommende har taget et dyk i det seneste år. Det skal lige nævnes, at de priser, som Wine-Searcher har opgivet, hvert år er gennemsnittet i detailhandelen på globalt plan, ligesom det er et gennemsnit at alle de årgange af vinene, der er på markedet.
Gennemsnitsprisen på en flaske Petrus er fx faldet med det, der svarer til cirka 2000 kr. flasken, mens en flaske Château Lafite er dykket med cirka 550 kr. De øvrige vines gennemsnitspriser er kun faldet med det, der svarer til cirka 140 kr. flasken.

Kun en vin er steget


Den eneste vin, hvis globale gennemsnitspris ligefrem er steget i forhold til sidste års liste, er Château Margaux – dog kun med cirka 42 kr. flasken.
Prisfaldet for disse fornemme vine er jo ikke gigantisk – deres priser taget i betragtning. Men det afspejler måske nok en afmatning på markedet for fine vine her og nu på grund af inflation m.m.
Ifølge Wine-Searcher ligger den globale gennemsnitspris for en ganske almindelig rød Bordeaux – dem uden et fint slotsnavn på etiketten – på det, der svarer til kun 105 kr., en stigning på kun 20 kr. i de sidste ti år.

Topti over de mest eftertragtede vine


(Gennemsnitspriserne er pr. flaske og er omregnet til dkr.)
1. Château Mouton Rothschild, Pauillac, 5116 kr.
2. Château Lafite Rothschild, Pauillac, 6611 kr.
3. Petrus, Pomerol, 30.000 kr.
4. Château Margaux, Margaux, 5390 kr.
5. Château Latour, Pauillac, 5572 kr.
6. Château Haut-Brion, Pessac-Léognan, 4534 kr.
7. Château d'Yquem, Sauternes, 3327 kr.
8. Château Pontet-Canet, Pauillac, 976 kr.
9. Château Lynch-Bages, Pauillac, 1200 kr.
10. Château Cheval Blanc, Saint-Émilion, 5355 kr.

Der erklæres portvinDel på Facebook

Mens vinslottene i Bordeaux begynder at offentliggøre priserne på deres nye årgang 2023, så begynder portvinshusene i det portugisiske Douro at erklære årgang. Og her gælder det årgang 2022.
At erklære årgang er kun noget, man gør for særligt gode portvine fra en bestemt høstårgang. Efter høsten følger man nøje vinene og smager på dem efter cirka halvandet år, hvor man så beslutter, om der skal erklæres årgang. Det er bestemt ikke hvert år, det sker, og det er kun cirka 2% af den samlede portvinsproduktion, der består af årgangsportvine.
Det er ikke nok, at et portvinshus selv synes, at portvinen i et givent år er god nok til at blive erklæret. Før der kan erklæres årgang, skal der sendes prøver ind til IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto). Her vil kyndige næser og ganer - samt analyser - bestemme, om der skal gives grønt lys.

Måske en "klassisk årgang"


Foreløbig har blandt andet Dow’s erklæret årgang for sin Quinta do Bomfim 2022 og sin Quinta da Senhora da Ribeira, mens Graham’s har gjort det samme for sin Quinta dos Malvedos. Symington har erklæret årgang for en lang række af sine portvine, og senest er Quinta do Noval kommet med på vognen med tre forskellige portvine. The Port Forum giver et glimrende og opdateret overblik over, hvilke portvinshuse, der har erklæret hvilke vine.
Flere kommer sikkert til, og ender det med, at hovedparten af portvinshusene erklærer årgang, vil IVDP udnævne 2022 til at være en såkaldt “klassisk årgang”.
I de sidste 20 år har der været følgende klassiske årgange: 2000, 2003, 2011, 2016 og 2017.


Jan Restorff i arbejdstøjet.

Tillykke med de 25 år Del på Facebook

Man kan ikke sige Søllerød Kro uden at sige Jan Restorff. Han er en institution i den nordsjællandske Michelin-restaurant, og de, der har gæstet restauranten, har haft glæde af hans absolut høje serviceniveau, der har indbragt ham flere personlige priser.
Men restaurantchef Jan Restorff kan mere end at yde optimal service. Hans lune væremåde, glimt i øje og gode anekdoter har hos mange gæster sat prikken over i’et på et besøg i restauranten.
Han har også gennem årene udbygget og opgraderet restaurantens vinkort, som flere gange er blevet udnævnt til Danmarks bedste.
Da VinAvisen første gang mødte Jan Restorff for snart et par årtier siden, spurgte vi ham, om han på Søllerød Kro havde fundet sin rette hylde. Jo da, men som han også sagde, så havde han aldrig været et sted længere end 12 år, ”så nu må vi jo se…”. Nu kan Jan Restorff fejre 25 års jubilæum hos Søllerød Kro, hvilket vi ønsker ham et stort tillykke med. Længere nede på siden bringer vi et portræt af ham.


Et hjørne af en af sportshallerne før startskuddet til den store smagning. Foto: Niels Bräuner Nielsen.

En meget stor konkurrenceDel på Facebook

Der er sikkert nogen blandt vores mange læsere, der kender Concours des Grands Vins de France i Mâcon i Bourgogne. Det gør i hvert fald Niels Bräuner Nielsen, der for nylig vendte hjem fra denne meget store vinkonkurrence for franske vine.
Det var 69. udgave, der blev afholdt i år, og Bräuner Nielsen var en ud af 1600 internationale dommere. Han har sendt os lidt indtryk fra konkurrencen, som han kalder for en sjov, lærerig, vinøs og kulturel oplevelse:
- Jeg har deltaget hvert år som jury i denne vel nok største smagning af franske vine, lige siden jeg afsluttede min DipWSET i Mâcon i 2017.
- Bedømmelsen foregår i hold på fire, der smager et specifikt område blindt uden at kende producenter m.m. Jeg var heldig at smage en af mine favoritter, Bourgogne.

7000 franske vine


- Man møder op tidligt lørdag morgen og modtager en lukket konvolut med tema og bord-nummer, skriver Niels Bräuner Nielsen.
- Derefter går det løs i et par timer. Det er virkelig en logistisk opgave af format med smagning i to sportshaller, backup, hvis der er proppede vine, indsamling af resultater osv.
I år blindsmagte Bräuner Nielsen og de andre dommere til sammen cirka 7000 franske vine, hvoraf 1985 fik tildelt medaljer i bronze, sølv og guld.
Konkurrencen er også blevet udvidet med årene. Oprindelig omfattede den udelukkende AOC-vine, men i 2019 blev der åbnet op for IGP-vine – og i 2023 for Vin de Liqueur.
Ved at klikke her kan man læse mere om konkurrencen (på fransk) og søge blandt medaljevinene. Denne uges store billede længere nede på siden viser, hvordan det ser ud - og hvor tæt de mange dommere sidder - under konkurrencen.


En etiket fra en ægte flaske Petrus.

Endnu en omgang svindelDel på Facebook

At der fremstilles svindel-udgaver af berømte Bordeaux-vine er ikke nyt - desværre. Og det er heller ikke nyt, at svindelen ofte foregår i Kina.
Nu er det ifølge Decanter sket igen, og denne gang var det en kineser ved navn Qi Moudao, der stod bag svindelen.
Under en razzia konfiskerede de kinesiske myndigheder 786 flasker forfalskede Bordeaux-vine, heriblandt 33 med et Petrus eller et Château Lafite Rothschild på etiketten og endnu 29 flasker af Carruades de Lafite årgang 2017, en vin, der er sidstnævnte slots andenvin.
Derudover fandt myndighederne tomme flasker, et tappeanlæg og aluminiumskapsler - ja, faktisk alt, hvad der skulle bruges til et mindre vinsvindelfirma.

En indbringende forretning


Qi Moudao har indrømmet svindelen, og at han har været i gang siden 2020 sammen med to kumpaner. Han har fået fem års fængsel og en bøde på det, der svarer til cirka 240.000 kr.
De kinesiske myndigheder advarer (endnu en gang) sine landsmænd mod at købe kostbare Bordeaux-vine af handlende uden for de autoriserede salgskanaler. Det er blot med til at holde gang i svindelen.
En flaske Petrus kan sælges for mere end 50.000 Yuan (cirka 48.000 kr.) på det kinesiske marked. Det er en hel del mere, end en flaske af vinen i en ældre årgang koster i Danmark. Svindlerne lykkes som regel med at sælge vinene til bare en anelse under markedsprisen ved at bedyre, at de er ægte men smuglet ind i landet. Så svindelen kan være yderst indbringende.


Den ser ganske vist ikke så flot ud som en skinnende kapsel af aluminiumsfolie. Men den lille papirstrimmel er bedre for miljøet.

Kapsel-kaos Del på Facebook

Champagnes 370 champagnehuse, 16.200 drueavlere og 130 kooperativer repræsenteres af foreningen CIVC, der også håndhæver appellationens regler, cahier des charges, for dyrkning og produktion af champagne. Nu har foreningen meddelt, at den snarest muligt vil indføre en ny regel, når det gælder brugen af kapsler af aluminiumsfolie. Og det er en meddelelse, der har ført til oprørte vande blandt Champagnes producenter.
Aluminiumskapslen, der blev indført for cirka 200 år siden, er den, der dækker proppen, ståltråden og flaskehalsen. I 1999 gjorde EU brugen af kapslen obligatorisk for samtlige mousserende vine, der blev fremstillet i medlemslandene. Ud over champagne gjaldt det således også crémant, cava, prosecco osv.

Erstattet af papirstrimmel


Den regel har EU – af miljømæssige årsager – droppet igen, og fra og med august 2023 har det været valgfrit for producenterne af mousserende vin, om de vil bruge kapslen eller ej. Udvindingen af aluminiummet i Kina og Afrika, transporten af det og fremstillingen af kapslerne er belastende for miljøet, og derfor har flere producenter af mousserende vin i medlemslandene presset på for at få EU til at ændre reglen.
En håndfuld grønt tænkende champagneproducenter greb også med glæde muligheden for at droppe aluminiumskapslen og erstatte den med en papirstrimmel, der løber hen over proppen.

En kovending


I starten var CIVC åben over for regel-ændringen fra EU. Men nu har foreningen taget en kovending og vil hurtigst muligt - før endnu flere producenter dropper kapslen – indføre, at den er obligatorisk i appellationens regelsæt. Det kan foreningen gøre, da man i de enkelte EU-medlemslande har mulighed for at indføre “interne regler”.
Derfor de oprørte vande i Champagne – nogle er for, andre imod kapslerne. Og CIVC har ifølge Wine-Searcher intet bud på, hvad de producenter, der lovmæssigt har nået at skrotte kapslen, nu skal gøre.
Den første producent, der gik over til en papirstrimmel, var Champagne Emeline De Sloovere – og det var dengang med CIVC’s billigelse.
CIVC’s argument, for at indføre obligatorisk brug af kapslen, er, at den er så stor en del af Champagnes image, at det vil forvirre forbrugerne, hvis den er væk. Og desuden - hævder foreningen - er kapslerne kun skyld i en meget lille andel på 0,6% af champagneproduktionens samlede CO2-fodaftryk.

Den nye whisky, The Glenlivet Caskmakers Single Malt.

Modning i "hybrid-fade"Del på Facebook

At whisky bliver fadmodnet i fade, der tidligere har været anvendt til sherry, er ikke nyt. Men at modne whisky i fade, der er sammensat af forskellige fade, den er i hvert fald ny for os!
Det er ikke desto mindre, hvad Chivas Brothers har gjort med en ny whisky af mærket The Glenlivet, hvilket er et led i fejringen af mærkets 200 års fødselsdag.
Her har bødkere i det sydspanske Jerez, hvor man fremstiller sherry, taget brugte sherryfade og sammenbygget dem med nye europæiske fade (nærmere herkomst er ikke oplyst), der er hårdt toastede indvendigt. Der er brugt halvt af hvert til hvert eneste fad.
Hvordan de sammenbyggede fade har præget whiskyens aroma, vil man kun kunne få del i, hvis man er flyrejsende. The Glenlivet Caskmakers Single Malt, som whiskyen hedder, bliver udelukkende solgt i udvalgte toldfrie lufthavnsbutikker - og det er til en pris på 210 euro (cirka 1566 kr.).
Umiddelbart lyder det lidt som “kejserens nye klær’” Og dog - den påvirkning, fade af forskellig art kan give en whisky, er markant.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis, og få den tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Samsø Vin Syndikat er blevet optaget i VinAvisens database over vinprofessionelle.


Jan Restorff.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Jan Restorff (f. 1967) stammer fra Færøerne, hvor hans forældre drev et hotel i Thorshavn. Det var bedstefaren, der åbnede det i sin tid, og det var da også helt oplagt, at Jan Restorff en dag skulle overtage familiehotellet.
I 1986 gik turen derfor til Danmark til en læreplads i receptionen på Glostrup Park Hotel. Interessen blev dog hurtigt vendt mod hotellets store vinkælder, hvor ejeren tog ham under sine vinger og førte ham ind i vinens forunderlige verden.
Jan Restorff kom i 1988 i tjenerlære på SAS Royal Hotel, hvorfra han blev udlært i 1990. I 1994 blev han ansat som restaurantchef på Glostrup Park Hotel, og siden 1999 har han haft sin daglige gang som restaurantchef på Søllerød Kro. Han er gæsternes mand, serviceminded til fingerspidserne og alligevel god for en hyggesnak.
I sin egenskab af sommelier har han også ansvaret for indkøb til kroens vinkort, der med dets ca. 2000 forskellige vine er et af Danmarks største, og hele ni gange er det blevet udnævnt til også at være landets bedste af Den Danske Spiseguide - og i 2015 og 2018 også af White Guide. Samme guide har ligeledes tildelt Søllerød Kro prisen for Årets Vinoplevelse i 2020 og for Årets Vinkælder 2023.
Derudover har Jan Restorff og Søllerød Kro fået prisen "Årets Gericke" i både 2007 og 2009 for årets bedste udskænkning og betjening. Og som kronen på værket fik restauranten en stjerne i Michelin-guiden.
Jan Restorff har også uden for Søllerød Kros regi modtaget flere priser og anerkendelser. Alene i 2004 blev det både til den fornemme "Champagneprisen" samt titlen "Årets bedste sommelier", som tildeles af Den Danske Spiseguide. Og i 2010 blev han optaget i Kraks Blå Bog.
Han stortrives på Søllerød Kro, der er hans andet hjem – så det med at vende tilbage og overtage hotellet på Færøerne er aldrig kommet på tale. Det blev i øvrigt også solgt i 2006.
Hjem nummer ét er det, han har sammen med sin hustru, Kira, og deres tre børn på 24, 31 og 33 år.
Rejser er der ikke megen tid til. Men en gang imellem om vinteren, når alle andre tager på skiferie, rejser Jan af sted på vintur.
Adresse: Søllerød Kro, Søllerødvej 35, 2840 Holte, tlf.: 45 80 25 05, e-mail: mail@soelleroed-kro.dk, www.soelleroed-kro.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad betyder omstikning?Del på Facebook

Magnus Andreasen hørte for nylig nogen tale om omstikning i forbindelse med vinfremstilling. Hvad forstår man nøjagtig med det ord? Spørger han. Det er et gammelt ord i vinbranchen, og det beskriver, at man flytter den klare vin væk fra bundfaldet i en tank eller et fad.

Omstikningen kan ske med en pumpe. Man kan også bruge hævert-princippet, eller man kan have en speciel tank, hvorfra vinen tappes fra en hane, som er anbragt lige over, hvor bundfaldet plejer at ligge.
Omstikning fra små fade (barriques) er særlig besværlig. Her overføres vinen fra fad til fad. Det nye fad skal være gjort rent, og bagefter skal det gamle fad tømmes for bundfald og også gøres rent. Det koster penge.
Et ord i familie med omstikke er sammenstikke. Det vil sige, at man blander (stikker) to eller flere forskellige vine sammen, fx vine på forskellige druer.



Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Vores læsere har indsendt stribevis at kreative ideer til, hvad man kan bruge korkpropperne fra vinflaskerne til, og vi har vist alt fra bordskånere til fuglehuse.
Vi har også bragt fotos af ideer til anvendelse af de trækasser, som man leverer fine vine i. Endestykkerne er ofte yderst dekorative.
Om kassen til venstre har et dekorativt endestykke, er den søde vovse, der hedder Benny, nok ligeglad med. Kassen er glimrende til at putte sig i!
Det er Steen H. Rasmussen fra The Wine Company, der ejer såvel Benny som kassen, der har indeholdt 12 flasker DOW’s Port 1994. Flaskerne er nydt under fejringen af vinmandens datter Olivias fødselsdag i år – hun blev født i netop 1994.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-788
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


788 De 1600 dommere sidder tæt under vinkonkurrencen Concours des Grands Vins de France i Mâcon (foto © Concours des Grands Vins de France).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Milani, Vermentino, Terre Siciliane IGT, Italien, 2023, lav alkohol (12,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Best Selection

En ok hverdags-hvidvin - men også en meget enkel vin. Smagen er tør med modne grønne druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Marcotins, Chardonnay, Pays d'Oc, Frankrig, 2023, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Moden abrikos, eg og vanilje mødes i duften af denne absolut lækre hvidvin. Smagen er kompleks og fuld af dejlig moden frugt og den slutter med en lille frisk lime-note. Et eksempel på, at fadmodning kan bruges om et fint krydderi, der ikke på nogen måde overdøver. Normal prisen er lav i forhold til vinens kvalitet. Så køb roligt 6 flasker til 69 kr. stykket.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saar Riesling Trocken, Moselland Goldschild, Riesling, Mosel, Tyskland, 2022, lav alkohol (12,5%)

109 kr., pris på tilbud indtil 2. juni: 79 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

Wauw for en dejlig hvidvin! Mimoser, aromatiske grønne druer og strejf af lyse rosiner præger duften, mens den fyldige smag har noter af lime og moden citron samt en anelse forfriskende prikken på tungen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Art Nostros Gran Reserva, Chardonnay, Valle de Casablanca, Chile, 2022, middel alkohol (14%)

109,95 kr., på tilbud fra 10. til 16. maj: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En dejlig hvidvin med duft af pærer, eg og vanilje samt strejf af smør efter 10 måneder på små nye egetræsfade. Smagen har en lækker fedme, tilpas tørhed og kompleks moden frugt. Nyd vinen godt afkølet, som den er, eller til lidt kraftige retter med laks og andre fede fisk.

stjernestjernestjernestjerne

Weiss, Grauburgunder, Pfalz, Tyskland, 2022, lav alkohol (13%)

En god og frisk hvidvin med modne grønne druer og lime i duften. Smagen har fylde, moden frugt, tørret abrikos og en lille krydret note til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Cellier du Pont d'Arc, Sauvignon Blanc, Ardèche IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., Skjold Burne Online

Der er fennikel i både duften og smagen af denne gode, tørre hvidvin - samt modne pærer og strejf af stjerneanis. Sagen til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Steinert Grand Cru, Théo Gattin et Fils, Riesling, Alsace Grand Cru AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 10. til 16. maj: 99 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Denne hvidvin er lige dele elegance og balance. Her er grønne druer, hyldeblomster og moden citrus samt den for Riesling så typiske runde frugtsyre. Intet dominerer, alt går op i en højere liflig helhed. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

Diablo Crystal, Sauvignon Blanc, Valle de Curicó, Chile, 2023, lav alkohol (13%)

169,95 kr., pris på tilbud fra 10. til 16. maj: 66,50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En udmærket hvidvin med en god drueduft og en smag med noter af moden frugt og strejf af appelsin. Vinen har umiddelbart en del frugtsødme men slutter behageligt tørt. Prøv den fx til asiatiske eller indiske retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Manciat-Poncet 1. Cru, Pouilly-Fuissé AOC, Frankrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

199 kr., pris ved 3 flasker, The Wine Company

Her har vi en klassisk hvid Bourgogne af den rigtig gode slags. Den er elegant med udpræget mineralitet samt friske grønne druer og en fin citrusnote i eftersmagen. En vin, der kalder på skaldyr i alle afskygninger.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Les Marcotins, Pinot Noir, Pays d'Oc, Frankrig, 2023, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En frisk og god rødvin med en sart frugtduft og en saftig smag af blåbær, der holder længe i munden. Drik vinen let afkølet, som den er, eller til lette kød- og grøntsagsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

SudOuest, Azienda Agricola Plan del Pino, Toscana IGT, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

99,95 kr., SPS Wine

Der er læder, stald og svampe i duften af denne rødvin. Smagen er fyldig og kødfuld, med kraft og saft og med meget aromatiske krydrede noter og et godt tanninbid til slut. Det er en rigtig dejlig vin, der først åbner sig fuldt ud, når den har fået et par timers luft i en karaffel.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zantho, Zweigelt, Burgenland, Østrig, 2022, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En varm krydret duft møder næsen. Smagen er fløjlsblød, med god frugt - blå blommer især - en fin og tilpas syre og en anelse eukalyptus til slut i eftersmagen. En helt igennem dejlig rødvin.

stjernestjernestjernestjerne

Fabiano, Valpolicella Classico Superiore DOC, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

140 kr., pris på tilbud indtil 2. juni: 100 kr., Skjold Burne

Mørke bær - hyld og brombær - præger duften, mens smagen har noter af kirsebær og aromatiske solbær samt en saftig note, en fin syre og bløde tanniner til slut. En god rødvin, der vil være fin som ledsager til blandt andet lette kødretter.

stjernestjernestjerne

Morin Père & Fils, Pinot Noir, Bourgogne AOC, Frankrig, 2023, lav alkohol (13%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 159 kr., Holte Vinlager

En rødvin med en svag bærduft og en udmærket saftig bærsmag, der dog ikke har den store spændvidde.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maison André Goichot, Pinot Noir, Beaune AOC, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

269 kr., pris ved 6 flasker: 210 kr., YouAndWine

En meget lækker Bourgogne-rødvin, der er drikkemoden her og nu. I duften er der moden frugt og strejf af anis, mens smagen er kompleks med lyse kirsebær og varme krydrede noter. En fin syre træder i karakter i eftersmagen, der slutter med bløde afrundede tanniner.