Børn i kano - udlodningsmidler

Grejbankerne i Danmark

Over hele landet findes et netværk af Grejbanker, hvor skoler, foreninger og klubber kan låne udstyr.

Grejbankerne er en fællesbetegnelse for et landsdækkende netværk af udlånssteder som drives gennem frivillig engagement og arbejdskraft. Grejbankerne er placeret på efterskoler, ungdomsskoler, højskoler, naturcentre og friluftsgårde rundt om i landet.

Grejbankerne giver skoler, foreninger og klubber over hele landet en nem og billig adgang til at låne friluftsudstyr og introducere især børn og unge for friluftsliv. Grejbankerne er typisk placeret i nærheden af de større byer, hvor der er nem adgang til bynær natur for især skoler og institutioner, eller i forbindelse med naturområder, hvor der er særlige gode muligheder for at dyrke friluftsliv.

Skoleelever på SUP-boards
Inaktivitet er et stort problem blandt børn og unge mellem 11 og 15 år, viser en ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. Grejbanker, hvor børn og unge bliver introduceret til friluftsaktiviteter i skoletiden kan være løsningen. I Dragør Kommune bruges grejbankerne flittigt gennem hele folkeskolen.

Hvordan reserveres udstyret?

Udstyret kan du reservere ved at ringe eller sende en e-mail til den enkelte grejbank som du kan finde på kortet herover. Nogle grejbanker giver mulighed for at hyre en instruktør, som kan instruere og vejlede i brug af udstyret. Flere grejbanker tilbyder også kurser i samarbejde med en naturvejleder.

Netværkskoordinator

Netværket af grejbanker koordineres af Friluftsrådet. Har du spørgsmål til netværket eller ønsker du evt. at blive optaget som ny grejbank, kan du kontakte blf@friluftsraadet.dk

Hvem står bag?

Ungdomsringen, Efterskoleforeningen, Ungdomsskoleforeningen og Friluftsrådet står bag netværket af Grejbanker i Danmark.

Netværkets aktiviteter koordineres af Friluftsrådet.

tre børn i kanoer
Hvad er en Grejbank? Og hvordan bliver man medlem?