Velkommen til
Hilmars Side

Velkommen til min hjemmeside.  

Tak for fotos og indlæg, tilføjelser I har sendt mig.
Rettelse, forbedringer mm. - kontakt mig venligst på:
ehk@esenet.dk  

Erik Hilmar Kragh

Ja det hedder jeg altså, og det kan hverken Erik Eriksen, Hilmar Baunsgaard eller Jens Otto Krag (Krag uden h som i Hilmar) - gøre for.

Født den 3. januar 1950 - kl. 6 - OM MORGENEN, dette har nu ikke gjort mig til A-menneske, født på Sct. Joseph Hospital i Nørregade – her var adressen, men faktisk født i Jyllandsgade, en gade der også blev barndommens gade.

Giv dig tid til de mange sider

Se de mange billeder fra Esbjerg by og Havn

Starter med min Barndommens Gade som var Jyllandsgade og kvarteret omkring.

Boet i Strandbyområdet siden 1970, så også billeder der fra.

Barndommens By I - II og III

Kongensgade/Torvet

Havnen

Esbjerg Postkort

I.C. Møllerparken

Slægtsforskning:

Harkes Slægten I-II-III
Kragh familien.
Kramer (Cramer) familien.

I gruppen vil der blive vist billeder fra Esbjerg - rundt i byen.

Skoletiden, læretiden, soldatertiden, familie og slægtsforskning (billeder).

Feriesteder

Arbejdsplads Vestkraft (nu Ørsted).

Familie og slægt

Familie er vel noget man får tildelt automatisk ved fødslen, ikke noget man kan vælge, senere i livet kan man vælge fra eller blive fravalgt.

Dør bedsteforældrene, ja så er et samlingssted for fætre og kusiner forbi, dør forældrene. Ja så er samlingsstedet for søskende forbi.

Der var liv og glade dage i Bedstefars hus i Jyllandsgade 43, fastre fra USA. Sverige, Handbjerg (Struer) og København var hjemme på besøg, onkel og tante fra Grønnegade 30 – og en onkel og tante boede også i Jyllandsgade 43.

Der var liv og glade dage når mostre og onkler og onkler og tanter ”rundt i landet” var på besøg på Brendstrupvej 2 i Varde.

Om forældre siger at man de kun har børn til låns, man kan vel også sig omvendt.

For en del år siden startede jeg med slægtsforskning, og så blev familie og slægten lige som udvidet betydelig (på papiret), og det var med stor hjælp fra en trætræfætter Hans Agersnap Larsen fra Lyngby (født og opvokset i Lunde) – Hans Agersnaps farfar hed det samme som min morfar, nemlig Hans Agersnap Larsen – de var fætre fra Ølgod egnen - og så er den familie og slægt lige som berammet. Så kom Ove Boubjerg Hansen (født i Ribe) også på banen, hans kunne fortælle hvem min tiptipoldemor m.fl. var, min tiptipoldefar Peter Kragh havde været gift 2 gange – jeg havde fundet data på den ”forkerte” tiptip.

Slægtsforskningen var nu ikke ment som et indslag på min hjemmeside, men man bliver altså tændt og særlig når man bliver fodret med gode input fra de to herre.

Min hjemmeside skulle ført handle om min farfars båd (Haj) byggeri i 1902, så han kom på hjemmesiden, hvad skulle jeg skrive om min morfar – og her gik der så slægtsforskning i den de næste 3 til 4 år.

Da jeg aldrig har fundet min farfars far, altså en oldefar – og han skulle findes på Sild (oldemor født i Hjerting) – på Sild kunne rigmandssønner betale sig fri fra en faderskab og leder i arkiver på øen får man ikke noget ud af, arkivet brændte i 1956.

Så navnet Kragh stammer så fra min oldemors ungpigenavn, og der fra kan jeg da lave lidt slægtsforskning.

Facebook er også til stor hjælp, selvfølgelig ikke ved at søge på Jensen og Nielsen, ikke så mange hedder Agersnap Larsen, og jeg fandt alle min mors 7 halvsøskendes efterkommere og er venner med dem på Facebook og nogle har også været i Esbjerg for at besøge mig.

Vi kigger lidt rundt i byen.
Her billedet fra et af mine mange foredrag om Esbjerg.
"Fra 1000 Ting til Strandby Strand".

Lokal TV optagelser på Fiskerimuseet.
Foråret 2017.
2 administratorer fra Facebookgruppen Barndommens By.
Niels Graversen (Gråsten) og Erik Hilmar Kragh bliver interviewet af Marie Hjelmborg. 

2018.
Gennem Esbjerg Bogtrykmuseum - blev jeg "heafhuntet" til at udgive en bog.
Den udkom i 700 eksemplarer, kan nu kun købes antikvarisk, lånes på biblioteket, gennemses på EBA (Esbjerg Byhistoriske Arkiv).

Erik Hilmar Kragh skriver bog om sit liv

1/1

Erik Hilmar Kragh skriver en bog om sit liv. Arkivfoto

Hans store interesser er slægtsforskning og EfBs historie. Erik er 67 år og én af personerne bag Facebookgruppen "Barndommens by Esbjerg" med over 14.000 medlemmer.

22 aug. 2017 kl. 14:41

Preben Nielsen redaktion.esbjerg@jv.dk

ESBJERG: Den historisk interesserede Erik Hilmar Kragh har aftalt med Bogtrykmuseet i Borgergade, at han skriver næste års bog til medlemmerne. Erik Hilmar Kragh er 67 år og er født i Jyllandsgade, hvor der i området altid var en skøn duft af leverpostej fra Wiums fabrik, som i øvrigt nu er flyttet til Sallingsundvej i Kjersing.

Erik Hilmar Kragh er udlært hos Carl B. Hoffman og var i 22 år ansat på kraftværket Vestkraft, som det hed dengang. Han er én af personerne bag Facebookgruppen "Barndommen by Esbjerg", som har over 14.000 medlemmer, og hans store interesser er slægtsforskning og fodboldhistorik om EfB, så humøret var ikke det bedste, da vi søndag talte med ham efter opgøret mod Thisted, som højst overaskende resulterede i en sejr på 2-1 til thyboerne. Erik var heller ikke imponeret over den enkelte side, som udgjorde "programmet" til kampen. Han viste os kampprogrammet fra EfB's opgør i Viborg, og det havde i hvert fald superligaklasse, mens EfB's enkelte side nærmest mindede om en kamp i danmarksserien.

I sin kommende bog vil Erik Hilmar Kragh blandt andet beskrive sin opvækst i Jyllandsgade, livet på havnen, sine oplevelser omkring EfB og sine besøg på Marina Trafikbar på Adgangsvejen, hvor man over morgenkaffen eller frokosten kan træffe folk fra vidt forskellige brancher. Her går bølgerne ofte højt, når kunderne drøfter verdenssituationen eller måske et nyt nederlag til EfB.

Jyllandsgade og Islandsgade burde hedde Kraghsvej.
Der stod Kragh på døren i Jyllandsgade 43 i 71 år (1925-1996).
Far flytter ind i 1925 og mor flytter ud i 1996.

Jyllandsgade ved juletid.

Jyllandsgade 49.

AHA tvilling døtrene Mary, Jenny og  Aage Jensen.

Aage var gift med Jenny (nærmest). Mary var gift med Hartvig Thiim der var bankansat.

Foto ca. 1950. Købmand Niels Dalsjø Andersen Jyllandsgade 45. (Barndommens nabo).

Knud Dalsjø (1941-2014) på billedet er barnebarn til købmandsparret.

Forretningen ophører i 1958, og fru Nielsen starter Dagens Kjoler på adressen.

AHA Sko udvider i 1961, Husqvarna (Th. Toft) i nr. 47 flytter til Kongensgade 60 og Dagens Kjoler til kælderen ved 1000 Ting i Jyllandsgade 31.

Niels Dalsjø (1886-1959) dør året efter lukningen.

Far vasker bil i 1971, man ser hvordan AHA Sko havde udviddet.

Jyllandsgade 41 - nærmeste nabo som dreng (til 1967) - Den Apostolske Kirke, far kunne huske Frelsens Hær på adressen, før igen var Spiritistisk Sanfund på adressen.
Far & Søn biler.

Med kig til Klikkers Plads og Grindsted Udsalg fra Barndomshjemmet.

OG ikke mindst Islandsgade, på hjørnet kunne der købes isblokke til isskabet.
Carl Viborg Bahnsson havde tobaksforretning i "døren"  i nr. 4.

Her fra min Verden gik.
1000 Ting og Wiums Leverpostej - (se andre sider).