Nyheder

 

25. APRIL 2024

Ny rapport fra KIT: Sådan gør kirkelige integrationsindsatser en forskel

Hvordan bidrager kirken til integrationen? Det spørgsmål hjælper KITs effektmåling med at besvare. Nu kan du læse resultatet for 2023.

Den lokale kirke og kirkelige organisationer kan noget, når det drejer sig om fællesskab og inklusion. På den måde er de vigtige og oplagte medspillere i integrationen af nydanskere. Det

I KIT evaluerer vi løbende på vores indsatser for at få danne et overblik over det store sociale arbejde, der udføres lokalt gennem menigheder og kirkelige organisationer med integration for øje.

KITs seneste effektmåling viser og fejrer de gode resultater og den diversitet og opfindsomhed, der prægede de kirkelige integrationsindsatser i 2023, og gør os samtidig klogere på, hvordan indsatserne kan udvikles.

LÆS RAPPORTEN OG BLIV INSPIRERET HER
 


19. APRIL 2024

Efter måneders usikkerhed melder regeringen ud 

De sidste måneder har regeringen tilbageholdt finanslovsmidler, mens de hardrøftet besparelser på integrationsområdet. Sammen med andre organisationer har KIT ventet på afklaring. Nu kom den endelig.

Endelig brød regeringen tavsheden - og kunne bringe godt nyt: Besparelserne på integrationsområdet er afblæst, i hvert fald indtil videre. KIT kan igen se frem til at modtage midler og fortsætte arbejdet med at bygge bro mellem nydanskere og samfund gennem den lokale kirke.

”I KIT er vi utroligt glade for, at regeringen har besindet sig, fundet en løsning og ruller besparelsen på integrationsområdet tilbage. Det har været nogle hårde måneder i KIT,” fortæller KITs generalsekretær, Ruben Holmgreen Falk, der siger tak for opbakningen:

”Tak til netværket og de politikere, der har kæmpet for os. Nu håber vi, at I også vil sikre vores finanslovsbevilling for 2025 og frem.”
 


15. APRIL 2024

 "Der sker noget, når man spiser sammen"

 Det sidste år har Frikirken Vestsjælland samlet nydanskere til månedlige fællesspisninger.

Nu er projektet officielt slut, men selvom de har løbet stærkt, er kirkens præst ikke i tvivl: ”Jeg ville gøre det igen.” Aktiviteterne har ikke bare tiltrukket mange af byens nydanskere og skabt glæde og fællesskab - det har også bragt en uventet sidegevinst... 

LÆS HELE HISTORIEN HER

 

18. MARTS 2024

Regeringen tilbageholder bevilling til organisationer – også til KIT

Siden årsskiftet har KIT kigget langt efter den månedlige udbetaling fra regeringen, som er udeblevet uden forklaring. For nylig fandt vi ud af, at pengene bliver tilbageholdt, mens Folketinget drøfter besvarelser... med tilbagevirkende kraft.

Lige som en række andre organisationer, der har meget på spil, undrer vi os over, at vi som civilsamfundsorganisation ikke kan regne med, at bevillingerne på finanslov står til troende. Derfor er vi som organisationer gået sammen om at råbe politikerne op.

LÆS DEN FÆLLES PRESSEMEDDELELSE HER

 


 

12. MARTS 2024 

KIT står sammen med presset familie

Et jordskred satte familien på gaden og har fanget dem i en økonomisk klemme.

Ulykke kan ramme os alle, når som helst. For familien Mushagalusa ramte den i februar 2024, da et pludseligt jordskred ramte familiens grund i Vejle og gjorde dem hjemløse på et kort øjeblik.

Jordskredet formodes at skyldes det usædvanligt våde vejr, der har gjort familiens hjem gennem otte år ubeboeligt på ubestemt tid. Familien, der består af Kapinga, hans hustru Mwamini Solange og deres fem børn, blev evakueret og har siden 7. februar boet på vandrerhjem

”Det er en mærkelig følelse. Vi havde et hjem med masser af plads. Pludselig bor vi alle på 32 kvadratmeter,” fortæller Kapinga og fortsætter: ”Det er hårdt. Det er som om, vi er blevet flygtninge i Danmark. Hjemløse.” 

At bo på vandrerhjem er ikke kun småt, det er også dyrt i længden. Opholdet må de betale af egen lomme - 250 kr. for hver ny dag eller 7500 kr. i måneden - mens de venter på, at forsikringen og andre involverede kommer til bunds i sagen. Den slags kan tage adskillige måneder.

Imens vokser presset på familiens husholdning, hvor buskort til hele familien også er blevet en ny fast udgift, så børnene for eksempel kan komme i skole.

Kapinga kom oprindeligt til Danmark som flygtning fra DR Congo. I dag er han præst i International Christian Fellowship Church Denmark, en international kirke i Vejle, og kører bus ved siden af. I sommers færdiggjorde han en kandidat i international sikkerhed og folkeret. Mwamini Solange arbejder til daglig som social- og sundhedshjælper. Med en stor familie at tage sig af har de derfor ikke den slags margen i budgettet.

Men der er intet, de kan gøre, og lige nu er der ingen hjælp at hente hverken fra kommunen, forsikringen eller ejeren af nabogrunden, hvor jordskredet startede.

Familien Mushagalusa er ikke slået ud; deres tro giver dem styrke, og de tror på en løsning. ”Gud kan alt,” understreger Kapinga. Men de beder om vores støtte.

KIT står sammen med familien Mushagalusa - og vi håber, at du også vil.

UPDATE: Den 21. april kunne familien Mushagalusa endelig flytte tilbage i deres hus, der nu vurderes sikker igen. Mange ting er stadig uafklaret, og der venter et stort oprydningsarbejde, men alle syv er glade for at være tilbage. Med hjemvendelsen ophører familiens udgifter til bl.a. vandrerhjem, og KITs indsamling er derfor afsluttet. Tak til dig, der gav og hjalp familien igennem.   

 


JANUAR 2024 

Julehjælp til næsten 5000 udsatte familier

Hvert år uddeler KITs lokale samarbejdspartnere julehjælp til trængte familier, mange af dem er nydanskere. I 2023 var behovet for julehjælp større end nogensinde. Det samme var støtten.

Hvert år er der forældre, der på grund af f.eks. arbejdsløshed, sygdom, eller fordi de er enlige forsørgere, må holde jul på budget og ikke er i stand til at give deres børn den oplevelse af højtiden, som de ønsker for dem. Blandt dem findes mange nydanske familier.

I 2023 uddelte KIT derfor igen julehjælp til udsatte familier gennem vores kirkelige samarbejdspartnere.

De seneste år har efterspørgslen år efter år slået rekord, da inflationen som følge af først coronakrise og siden Ukraine-krigen har presset mange familier på privatøkonomien. Og 2023 var ingen undtagelse. Hele 5042 familier ansøgte om julehjælp gennem KITs lokale samarbejdspartnere. I 2022 var tallet 3317, hvoraf 1800 familier fik hjælp.

Derfor er KIT taknemlige for, at Socialstyrelsen, TrygFonden, Augustinus Fonden og Ole Kirk’s Fond i 2023 valgte at støtte op om de trængte familier og KITs julehjælpsindsats.

Med deres hjælp kunne KIT denne gang give hele 4837 børnefamilier en glædelig jul, i alt næsten 13000 børn og voksne. Også det er en rekord. 

 


30. AUGUST 2023 

KIT siger farvel til daglig leder og velkommen til generalsekretær

I går havde Ruben Holmgreen Falk tirsdag sidste dag i stillingen som daglig leder i KIT. Han overgår til en nyoprettet stilling som generalsekretær - i KIT.

Stillingsændringen er en følge af den udvikling, som KIT har oplevet over de senere år, hvor organisationen bl.a. har varetaget stadig flere interesser på vegne af migrantkirker og nydanskere.

- Da KIT i stor stil relaterer til og arbejde med mennesker med en anden etnisk baggrund end dansk, vil betegnelsen generalsekretær bedre signalere bestyrelsens tillid til ham og det ansvar, han har i KIT, forklarer KITs bestyrelsesformand, Brian Kjøller.

Rolleskiftet sker som led i en større revision af organisationens vedtægter, hvor fokus har været på, hvordan KIT kan organisere sig, så den i højere grad matcher den aktuelle virkelighed og er gearet til fortsat vækst.

LÆS HELE ARTIKLEN HER

 


22. JUNI 2023 

Stor efterspørgsel efter støtte til sommeraktiviteter

Det tog kun dage, før det stod klart, at behovet for tilskud til nydanske familier i år er nærmest overvældende.

På grund af en stor bevilling fra TrygFonden kunne KIT tidligere i juni invitere kirker og organisationer til at søge om tilskuddet til sommerens lejre på vegne af pressede nydanske familier.

I løbet af kort tid har vi modtaget ansøgninger om mere støtte, end der er midler til. Derfor har vi allerede nu måttet lukke for ansøgninger.

I KIT er vi nu i gang med at fordele midlerne. Vi glæder os over, at vi sammen med kirkerne og takket være bevillingen fra TrygFonden kan være med til at hjælpe mange familier.

Med tilskuddet kan sårbare og udsatte børn og unge få gode oplevelser med familien. Det har de brug for, lige som alle andre børn. Og gode sommeroplevelser giver ikke kun gode minder. Det giver børn af trængte familier en sommer på lige fod med andre børn, som de spejler sig i. Dermed styrkes ikke bare familiebåndet, men også en følelse af ligeværd og ligestilling.

Og når de nydanske familier deltager i fællesskabet, giver det dem samtidig en mulighed for at skabe nye bekendtskaber og knytte bånd til danske familier og blive del af et netværk. 

  



11. MAJ 2023

Samtaler giver hjælp, håb og sammenhold til udfordrede nydanske fællesskaber

Internationale menigheder og fællesskaber møder mange barrierer, som kan gøre selv simple krav svære at opfylde. Rundbordssamtaler hjælper dem igennem, sammen.

- Der er mange muligheder, men der er ofte mange barrierer sat op, som gør det svært nå dertil. I de tilfælde er det godt at have sådan et netværk her, hvor der er rådgivning at hente. Og det at have en organisation som KIT i ryggen, gør også, at vores troværdighed bliver større, mener Tonja, en af deltagerne.

LÆS HELE ARTIKLEN HER

  


10. MAJ 2023

Au pairs tog med KIT på højskole - og elskede det

Au pairs er i Danmark for at lære om dansk kultur. For nylig stiftede en gruppe au pairs bekendtskab med den danske højskole - og fik samtidig skabt nye relationer au pairs imellem - da KITs Au Pair Network tog dem med på tur.

Hvad er en højskole? For dig er det sikkert let at forklare, men for mange ikke-danskere er højskoletanken fremmed. For folkehøjskolen er født i Danmark og er stadig noget særligt for Norden.

I april inviterede KITs Au Pair Network (APN) derfor au pairs fra det sydlige Danmark til en weekend, hvor de kunne erfare livet på en dansk højskole. 15 au pairs deltog og havde, ifølge dem selv, et både sjovt og lærerigt ophold på Højskolen Acts Academy i Kolding.

LÆS HELE ARTIKLEN HER

  


15. NOVEMBER 2022

Ukrainere finder fællesskab og får åndelig hjælp på nye mødesteder

Fem steder rundt om i danske frikirker har de ukrainske flygtningefamilier fået et samlingspunkt i en tilværelse præget af usikkerhed i det fremmede. Det er resultatet af en ny bevilling fra Samaritan’s Purse, og allerede nu, en måned efter projektets start, bærer indsatsen frugt.

- Hjælpen har gjort, at vi nu kan gøre nogle af de ting, som vi kan se, at der er behov for i forhold til ukrainerne, fortæller Peter Mikkelsen, der er leder for Friends & Family, et familienetværk i Københavns Nordvestkvarter, der i dag har kontakt med cirka 80 ukrainere.

- Det mest markante er, at vi har kunnet ansætte en russisktalende kvinde i kirken til at tolke, koordinere arbejdet og være i personlig kontakt med familierne. Vi har startet sjælesorgssamlinger og tilbyder personlige samtaler og rådgivning. Og det har været vigtigt at komme i gang med Alpha-kursus.

Også på Langeland har bevillingen givet øens ukrainske flygtningefamilier noget at mødes om. Her er Pinsekirken Rudkøbing blevet et samlingspunkt for 40-50 ukrainere, hvor særligt den nye, ugentlige lørdagssamling er værdsat:

- En af de ukrainske kvinder sagde: Du skal bare vide, at vi altid går og ”tæller ned” til lørdag. Det er den samme følelse som at komme hjem til far og mor. Det her er blevet vores familie, fortæller kirkens præst, Susanne Krog.

LÆS HELE ARTIKLEN HER

 


2. JUNI 2022

Ny donation giver ukrainske flygtningefamilier mulighed for at deltage i sommerens aktiviteter

Takket være en donation på 584.900 kr. fra TrygFonden kan KIT nu i samarbejde med kirker og integrationsmødesteder give ukrainske flygtningefamilier mulighed for at deltage på sommerlejre og i de mange aktiviteter og oplevelser, der findes i det danske sommerland anno 2022.

Sommeren er for mange af os en tid med gode og sjove oplevelser sammen, og mange kirker arrangerer for eksempel fælles lejre eller udflugter. Aktiviteterne er en naturlig ramme for at danne og dyrke relationer.

For ukrainske flygtningefamilier er aktiviteterne en god mulighed for at møde almindelige danske familier, få nye bekendtskaber og knytte bånd. For flygtningefamilier, der er mærket af psykosociale udfordringer, kan de relationsdannende aktiviteter samtidig være helende og for en tid fjerne deres opmærksomhed fra deres situation.

At deltage i aktiviteter og oplevelser kan på den måde være med til at fremme trivslen og livskvaliteten for ukrainske flygtninge. Hvis de altså har råd til at deltage.

Derfor er vi i KIT taknemlige for støtten fra TrygFonden og for muligheden for at gøre en forskel for de ukrainske familier - sammen med kirker og integrationsmødesteder.

 


MAJ 2022

Gratis webinar: Hvordan møder vi bedst ukrainske flygtninge i de danske kirker?

Mange ukrainere kommer til Danmark uden megen bagage, men mentalt bærer nogle af dem på traumer. KIT inviterer til et webinar, der hjælper jeres integrationsindsats til at gribe sådanne mennesker rigtigt an.

Rundt om i den danske kirke har menigheder og mennesker åbnet deres hjem og hjerter for de ukrainske flygtninge, som har fået tag over hovedet, mange fornødenheder og er blevet integreret i det kommunale system. Det er fantastisk at være vidne til den store indsats, der gøres – også i kirkerne - for at hjælpe vores nye ukrainske "naboer".

Men for nogle ukrainske flygtninge rækker behovet ud over tøj på kroppen og mad at spise. Nogle er påvirket af stress og traumer.

Hvordan griber man mennesker an, som har oplevet grusomhed og nu lever med stor usikkerhed, afsavn og i uvante omgivelser? Og hvordan kan vi som mennesker og kirker være med til at yde psykosocial støtte til mennesker i den situation?

Det kan du blive lidt klogere på vores webinar d. 15. juni, som KIT arrangerer i samarbejde med DRC Dansk Flygtningehjælp. Her vil du høre mere om ukrainernes psykosociale udfordringer, og vi vil også komme omkring integrationslov og særlov og ukrainernes vilkår i Danmark.

Læs mere om webinaret på vores Facebook-side, hvor du snart kan finde et link til webinaret.

 


MAJ 2022

Flere ukrainske børn i Danmark får nye skoletasker – og vi har stadig tasker til uddeling

Uddelingen af gratis skoletasker til ukrainske børn i Danmark fortsætter. Senest på en skole i Aarhus, hvor 49 børn fik deres nye taske i slutningen af maj. Uddelingen skete i samarbejde med Citykirken i Aarhus.

Også her skabte de nye skoletasker glæde og begejstring. For en skoletaske er ikke en lille ting, når man har måttet efterlade næsten alt og måske samtidig kommer fra fattige vilkår.

Samtidig får gaven også børnene og de ukrainske familier til at føle sig inkluderet.

"De blev megaglade. Dét, at have en god skoletaske er også med til at ligestille de ukrainske børn med de danske børn ude på skolerne,” fortæller Mette Malmros, der er pædagogisk leder på den midlertidige skole i Aarhus.

Udover glæde har uddelingen af skoletaskerne rundt om i Danmark også været med til at sætte kirkerne på landkortet i deres lokalsamfund, og spændende samarbejder mellem KIT, lokale kirker og frivilligcentre og kommuner er opstået som følge.

Indtil videre har uddelingen af skoletasker resulteret i omkring 600 glade børn over hele Danmark, alt sammen takket være en stor donation fra hjælpeorganisationen Samaritan’s Purse til Kirkernes Integrations Tjeneste

Skal din kirke have del i glæden? Vi har stadig cirka 400 tasker til uddeling. Hvis I har ukrainske flygtningebørn i jeres kirke og by, der kunne bruge en skoletaske, så skriv til ukraine@kit-danmark.dk.  


Skoletasker til ukrainske børn

Det er med stor begejstring, at KIT har indgået samarbejde med den verdensomspændende hjælpeorganisation Samaritan's Purse. Samaritan's Purse Canada har valgt at donere 100.000 USD til KIT, til at indkøbe skoletasker til ukrainske børn der er kommet til Danmark som følge af Ruslands invasion i Ukraine, og nu skal starte i danske folkeskoler.

Knap 500 børn landet over har allerede glædeligt modtaget skoletasker med penalhus, drikkedunk og madkasse, og vi glæder os til at uddele flere.

Taskerne, som er indkøbt gennem og i samarbejde med JEVA, bliver fordelt til KITs samarbejdskirker over hele Danmark og glæder på den måde mange lokalsamfund. I KIT tror vi på, at når barnet kan starte i skole med en taske, der ligner de andres, kan det være med til at få barnet til at føle sig som "ligesom de andre".

De fleste ukrainske flygtninge har nemlig ikke haft mulighed for at medbringe ejendele, og vi håber derfor, at en ny fyldt taske kan være med til at give en god skolestart. 

Hvis din kirke eller menighed eller interesseret i at modtage skoletasker til uddeling, er kirkens lederskab velkomne til at kontakte os og høre mere på enten ukraine@kit-danmark.dk eller på tlf. 32846016.  


Himmelske Dage

Himmelske Dage er en stor økumenisk festival i Danmark med over 400 events der afvikles over 4 dage. Festivallen sker hver 3. år, og i år afholdes det i centrum af Roskilde den 26.-29. maj.

I år vil du bl.a. kunne opleve klimadebat med Clement Kjersgaard, udendørs koncert med Oh Land, kirke-yoga, talks om racisme, menneskerettigheder og mødet mellem forskellige religioner, og meget meget mere.

Vores daglige leder, Ruben, deltager i en samtale om ukrainske flygtninge i Danmark, og hvilke muligheder og udfordringer det bringer i kirken og samfundet, samt diakoniens rolle i processen. Det sker fredag den 27. maj kl 15 på Roskilde Gymnaisum i klasseværelse 1.

Du kan se det samlede program her og læse mere om festivallen på  himmelskedage.dk.  


Flygtningesituationen i Ukraine

I Kirkenes Integrations Tjeneste (KIT) følger vi udviklingen af krigen i Ukraine tæt og forbereder os på, at der kommer rigtigt mange ukrainske flygtninge til Danmark. Og det er glædeligt at se, hvordan rigtig mange kirker og privatpersoner i Danmark ønsker at gøre en forskel for krigens ofre igennem økonomiske indsamlinger samt indsamling af tøj og akutte fornødenheder.

Der er allerede ankommet 25.000 flygtninge fra Ukraine, og vi kan forvente mange flere. Over 85 % ukrainere identificerer sig som kristne, og vi må derfor foberede kirkerne på, at mange af de ukrainske flygtninge vil opsøge kirkerne i Danmark. KIT vil gerne bakke op om alle de aktiviteter, som kirkerne sætter i gang for at imødekomme flygtningenes behov.

KIT er således klar til at give rådgivning og sparring i forhold til, hvilke aktiviteter der vil gøre en forskel. Derudover kan KIT rådgive om dialog med kommunen, fundraising og mobilisering af frivillige. Som kirke eller organisation må I meget gerne henvende jer til KIT, hvis I har brug for råd, sparring og vejledning – det er det, vi er her for.

For at gøre det ovennævnte muligt, har vi brug for økonomisk støtte. Vi håber derfor, at du har mulighed for at støtte KIT’s langsigtede arbejde med at sikre ordnede forhold for de ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark. Vi har brug for dit økonomiske bidrag, så vi kan hjælpe flygtninge og kirker, der henvender sig for at få hjælp.

Du kan give dit bidrag her.

På forhånd tusind tak for din opbakning!

NB! Vi forsøger løbene at opdatere om Ukraine-situationen ift. regler, initiativer m.m. Så husk at følge med på KIT's Facebook-side, og tilmeld dig vores nyhedsbrev i bunden af denne side.