Bølgeenergiens dag 18/04/2024 kl. 15.00-20.00

18. april byder Horten sammen med Partnerskabet for Bølgekraft velkommen til Bølgeenergi Dagen på Hortens kontor i Hellerup. Arrangementet fokuserer på bølgeenergibranchen og dens aktører i form af producenter, investorer og andre interessenter. Der vil være mulighed for at se præsentationer af diverse teknologier på området samt høre oplæg og paneldebat om branchens fortsatte udvikling. Arrangementet er gratis. Tilmelding via linket her.

Søg tilskud

Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) er en offentlig tilskudsordning, der støtter ny teknologi på energiområdet. Det sker i en række projekter, der bidrager til at indfri Danmarks målsætninger inden for energi og klima.

https://www.eudp.dk/soeg-tilskud

Fugl Fønix

En åben tilgang til problemløsning fremmer samarbejde og tværfagligt input, hvilket kan føre til innovative og effektive løsninger med større succesrate.

Dette blev omdrejnings aksen på vores generalforsamling i Bølgekraft Foreningen (BKF) d. 7. december 2023.

Planen var de sædvanlige procedurer: valg af diverse bestyrelsesmedlemmer i henhold til vedtægterne, gennemgang af regnskabet, m.v., hvilket vi også gennemførte.

Men forløbet tog en uventet drejning.

Et af vores medlemmer foreslog at genindføre en støtteordning som tidligere, tilbage i nullerne for bølgekraft. Dette førte til en helt ny retning i diskussionen, da der i oplægget også blev lagt op til mere samarbejde på forskellige fronter.

Tidligere samarbejdede vindmølleudviklere om at udvikle standardkomponenter. Denne praksis med at dele erfaringer og udvikle anlæg sammen har dog ikke helt fundet vej til bølgekraftsektoren. Vores systemer er forskelligartede, blev der bland andet sagt, men det udelukker ikke samarbejdsmuligheder. Samarbejde har i nogen grad fundet sted, i eks. ‘roadmap for bølgekraft’, omkring specifikke dele af anlæg med fælles interesse, såsom forankring, kraftoverføring og overfladebehandling. Men her stopper det. Vi har endnu ikke sat os ned sammen for at udvikle en “formel” for den optimale bølgeenergiomformer.

Her skiftede samtalen retning. Pludselig kom ideen om at udvikle noget sammen, eller gå sammen og tage diskutionen om at udvikle den ultimative energiabsorber i stedet for at følge gamle metoder. Dette blev en inspirerende diskussion, som rejste spørgsmålet om vores formål: Er det at udvikle egne ideer, eller er det at høste energi fra bølgerne? Personligt hælder jeg til det sidste.

Som formand var det også min opgave at fremlægge årsberetningen.

Fremskridtene og udviklingen af de forskellige anlæg overlod jeg til de involverede, her var det Exowave og Crestwing der havde nyheder at dele, det tog vi under ‘eventuelt’.

I min beretning fokuserede jeg på den gode nyhed, at DanWEC havde modtaget midler til fortsat drift på finansloven for 2024.

Vi har spillet en betydelig rolle i denne proces, først med en artikel her på siden i august 2023 og derefter med en mail i september til Klima-, Energi- og Forsyningsminister Lars Aagaard, med opfordring til at støtte DanWEC.

Bestyrelsen for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi (NFCVE) har i den grad også bidraget til processen. Vi har afholdt flere møder med politikere på Christiansborg om DanWECs situation og nødvendigheden af en redningsplan. Dette arbejde har båret frugt i form af en bevilling på det som vi har foreslået 1,5 mio. kr. på finansloven for 2024.

Det er klart, at dette beløb ikke rækker til at redde DanWEC, da DanWEC fra 2010 til 2023 har brugt ca. 14 mio. kr. uden held til at skaffe yderligere kapital. I NFCVE mener vi, at det er for snævert kun at fokusere på bølgekraft. Derfor har vi foreslået at omdøbe DanWEC i en version 2 til Nordic Ocean Technology Center (NOTC). Målet er at favne bredere for at inddrage flere teknologiudviklere, hvilket vil gavne lokalsamfundet, havnen og teknologiudviklerne. Der skal investeres betydeligt mere for at gøre testområdet attraktivt, især et landkabler og en platform til overvågning og tilkobling af udstyr, muligvis en monopile.

Mødet inkluderede også en opdatering fra Exowave, som planlægger at teste ved Hanstholm.

Crestwing, har ligesom alle andre, fokuserer på at finde midler til at opgradere Tordenskjold og potentielt teste i Hanstholm, men tidspunktet er uvis.

Resten af de to timer blev brugt på at diskutere samarbejde, som oprindeligt opstod fra et ønske om lettere adgang til midler til tests i modelskala. Ideen ændrede sig til et fokus på samarbejde.

Det bliver spændende at se, hvordan denne tilgang udvikler sig. Med et åbent sind og en positiv tilgang kan vi, med alle de gode dygtige folk inden for bølgekraft, muligvis opleve noget hidtil uset og banebrydende i sektoren.

Med ønsket om en god Jul og et bæredygtigt Nytår.

Bestyrelsesformand

Christian Grant

Generalforsamling – 2023

Generalforsamling online d. 7 dec. kl. 20.00.

Dagsorden:

1. Valg af dirigent. 

2. Formandens beretning. 

3. Forelæggelse af det udsendte regnskab til godkendelse. 

4. Fastsættelse af kontingent. 5. Indkomne forslag. 

6. Valg af formand. 

7. Valg af 3 bestyrelsesmedlemmer for 2 år. Derefter valg af 2 suppleanter for ét år.

8. Valg af 2 revisorer og revisorsuppleanter. 

9. Eventuelt.   

Link til mødet:

Generalforsamling BKF
Torsdag, 7. december · 20:00-21:00
Link til videoopkald: https://meet.google.com/uzo-ndmp-vjm
Eller ring: ‪(DK) +45 70 71 42 18‬ pinkode: ‪889 963 426‬#

Danmark er ved at miste sin chance for at blive verdensførende inden for bølgekraft, det er 11 time…

Danmark mister sin førerposition inden for bølgekraft

Danmarks banebrydende rolle inden for udvikling og test af bølgekraft er truet.

Engang var Danmark en pioner inden for bølgekrafts udvikling og afprøvning. Vi står nu over for risikoen for at miste vores position som en af verdens førende nationer inden for bølgekraft.

Gennem adskillige år har vi i Danmark testet og forfinet den lovende og rene vedvarende energiteknologi. Selvom vejen har været udfordrende, sådan som det ofte er med udviklingen af nye teknologier, har de anvendte ressourcer langt fra været givet forgæves.

Det er dog vigtigt at skelne mellem udviklingen af bølgekraft og vindmøllernes modning. Vindmøller har eksisteret i over 1300 år, men det er kun inden for de seneste 20 år, at de er blevet en teknologi, der kan konkurrere med andre energiformer. Dette eksempel illustrerer, at udviklingen og forfiningen af teknologi tager tid og vedholdenhed.

Wavepiston
Wavepiston

Vi står nu på tærsklen til det kommercielle gennembrud inden for bølgekraft, og selvom kritikere tvivler, ved vi, der arbejder med teknologisk udvikling, at tålmodighed er nøglen til succes. Se blot på vindmølleindustrien – Danmarks førende position inden for vindenergi skyldes stædige sjæle, der ikke lod sig bremse af kritik. Lad os følge denne opskrift og give de dedikerede individer, der arbejder utrætteligt på at gøre bølgekraft til en realitet, plads til at udfolde deres potentiale.

I 1970’erne trådte modige politikere i karakter som følge af oliekrisen og støttede en umoden teknologi, vindenergi, der senere blev en stor succes. Denne beslutning var ikke populær dengang, og kritikere tvivlede på potentialet. Disses tvivlende røster er nu blevet tavse, og vindmølleindustrien blomstrer takket være politikernes visionære handlinger. Denne præcedens viser, at vi kan gentage vores tidligere succeser, hvis vi tør tage chancer og foretage de nødvendige investeringer.

Teststation Nissum-Bredning

Andre lande har allerede set potentialet i bølgekraft og har investeret midler i udviklingen af denne teknologi. Danmark, der har været foregangsland inden for vedvarende energi, må ikke lade mulighederne glide os af hænde. Vi har DanWEC, vores bølgekrafttestcenter i Hanstholm, som blev grundlagt i 2010. Dette center kunne have været det nationale epicenter for bølgekraft, på linje med Det Nationale testcenter for vindmøller i Østerild under DTU for vindenergi. Men desværre blev DanWEC kun til et lokalt projekt. Udvikling af nye infrastrukturteknologier kræver statslig støtte og økonomi.

For at opnå dette er det afgørende, at vi forener vores ressourcer. DanWEC, i dag drevet af Thisted Kommune, Thy/Mors Energi og Aalborg Universitet, og Teststation Nissum-Bredning, som Nordisk Folkecenter driver, kan ikke bære byrden alene. Et samarbejde, der involverer disse aktører og måske gør DanWEC til en del af Nordisk Folkecenter, vil styrke vores fælles position.

Crestwing

I udviklingen af teknologi opstår der naturligt bånd mellem udviklere, virksomheder og vidensinstitutioner. Når gennembruddet endelig sker, vil disse bånd være værdifulde og skabe grundlag for yderligere innovation. Danmark kan, som med vindenergi, forblive en international leder, hvis vi skaber optimale betingelser for udvikling og test. Risø, Hovsør og Det Nationale Testcenter i Østerild tjener som eksempler.

Lad os tage ved lære af vores egne succeser og skabe et stærkt fundament for bølgekraftens fremtid i Danmark. Det kræver modige politiske beslutninger og investeringer, men det er en indsats, der vil bære frugt både for vores nation og for den globale kamp for grøn energi.

Målebøje ved DanWEC.

Christian Grant

40 ÅRS VEDHOLDENHED SKAL FEJRES

Kom med og bak op om dette fantastiske sted. Ses vi?
Tilmeldings link:
https://www.folkecenter.net/da/folkecenters-40-years-anniversary/

Generalforsamling 19/04/2023 kl. 19.30 – Sådan deltager du.

Hvis du gerne vil deltage i vores generalforsamling kan du sende en mail til admin@waveenergy.dk senest en time før mødet, så sender vi dig linket til vores online møde som du kan deltage i.

Vel mødt.

Vi glæder os til at se dig.

temuduga“/ CC0 1.0

Generalforsamling online 19 april kl. 19.30-20.30

Kære Bølgeenergi interesserede.

Så er der et match og som overskriften angiver kommer generalforsamlingen til at ligges som anført.

Generalforsamlingen gennemføres iflg. vedtægterne som kan findes her.

Har I problemer med at deltage, grundet tekniske udfordringer så ring eller skriv til formanden han kan måske hjælpe.

Mødet foregår som skrevet online og er du medlem modtager du linket til mødet via mail. Er du ikke medlem men ønsker at deltage så send en mail til admin@waveenergy.dk.

Det er kun betalende medlemmer der har stemmeret.

På hjemmesiden “om os” – “bliv medlem” finder du bankdata til indbetaling af kontingent som skal være betal inden generalforsamlinge, skulle du ønske at have indflydelse. Ikke betalende medlemmer slettes af maillisten umiddelbart efter generalforsamlingen.

temuduga“/ CC0 1.0

På valg i år: 2023

Valg af formand.

Bestyrelsesmedlemmer på valg.

Erik Skaarup – Modtager genvalg.

Erik Friis-Madsen – Modtager genvalg.

Ulla Boltz – Modtager  genvalg.


Suppleanter  på valg.

Michael Mølhede – Modtager genvalg.

Kim Nielsen – Modtager genvalg.

En nominering der i sig selv er en flot og fortjent hyldest til foregangs & rollemodellen Jane Kruse

The Roger Léron Award celebrates outstanding individuals who have significantly contributed to the energy transition at a local or regional level and who have also made a difference at the European level.

EUDP – Så du Exowave… det kan godt lade sig gøre….

Næste runde.

Den økonomiske ramme for den næste ansøgningsrunde er 175 mio. kr.

Ansøgningsfristen for EUDP-ansøgninger er d. 2. september kl. 12.00.

I 2022 er det igen muligt at søge om støtte til videndeling gennem projekter i regi af Det Internationale Energiagentur (IEA), hvor der vil være flere ansøgningsfrister for at lette adgangen til IEA-projekter for ansøgere fra Danmark.

Ansøgningsfristerne for IEA-ansøgninger er d. 29. juli kl. 12.00 og d. 2. september kl. 12.00.

Indkaldelsen og tilhørende dokumenter og bilag fremgår af EUDP’s hjemmeside:

https://www.eudp.dk/soeg-tilskud