Matematikhistorie, biografi og undervisning

Matematik kan både handle om tal, om dedikation eller om personer. Men hvad skal man egentlig fortælle, når man vil beskrive en matematisk historisk person..? Matematikhistoriker Henrik Kragh Sørensen udruller dilemmaet i den norske matematiker Niels Henrik Abels tilfælde.

Kildecentreret Matematikhistorie

Norsk frimærke udgivet i 1929 i anledning af 100-året for Abels dødDen 5. august 2015 er det 213 år siden, at den norske matematiker Niels Henrik Abel blev født, og selvom jubilæet ikke er rundt, giver det mig anledning til at tænke over, hvori en matematikers liv består: Hvad var det, der gjorde Abel berømt? Og hvilken relevans har det for os i dag? Og hvordan fortæller man det?

Abel er blevet fejret stort i flere omgange i forbindelse med hans runde jubilæer: I 1902 blev 100-året for hans fødsel en anledning til en national fejring og manifestation af alt norsk, og i forbindelse med den ikke mindre fejring i 2002 indstiftedes Abel-prisen for matematik, som siden er blevet uddelt hvert år for store matematiske præstationer.

Begge disse jubilæer har – sammen med andre manifestationer som fx frimærker, pengesedler og mønter og en national matematikkonkurrence for skoleelever – i høj grad medvirket til at gøre Abel til et navn, som enhver nordmand…

View original post 1,062 more words

Nyt år og gamle traditioner

Eller hvordan er det nu lige at det hænger sammen?
Nytårsaften er årets sidste aften, og dermed også overgangen fra gammelt til nyt. Et nyt år.
For mange af os er nyt identisk med noget skræmmende og usikkert. Vi bryder os egentlig ikke om det nye, fordi det trækker os væk fra vores vante rammer og gør os usikre og sårbare.

Det pudsige er at netop nytårsaften bliver fejret med en masse traditioner. ligesom vi plejer at gøre det, hvert eneste år. Dronningens nytårstale, flotte outfits, 90-års fødselsdagen, fyrværkeri, kransekage og lidt for meget champagne. Vi ønsker hinanden godt nytår med ønsket om at det nye år bliver enestående og fyldt med nye udfordringer og alverdens lykke. Men måske lykken er at året går, som det forrige år, uden alt for mange nye overraskelser.

Jorden er giftig

thumbs_dk_7100_b

Mind the gap opstod som ide om at børn skulle bevæge sig med og i det hele taget lære at bruge deres krop mere.

Det er så blevet til et spil, som kan bruges bare man har lidt gulvplads. Fordelen er at legen kanudvikle sig undervejs og at børnene selv kan lege uden voksenindblanding. Derfor er det bl.a. godt at bruge i SFO’en.

Mind the gap er udviklet af Creative Learning Lab og hjemmesiden er produceret af chib pressebureau

 

Li Dinê laver også smykker

Når Rewan Riko ikke knokler i studiet er det design og smykker, der får hans opmærksomhed. Her serien Nirbana Soul.

Serien som er designet af Rewan Riko fra Li Dinê kan findes på Nirbana Souls hjemmeside.

Læs meget mere om Li Dinê og Rewan Rikos musik på Kulturverden, Aestetikeren og videoen Newroz kan ses her.

Få sms’er fra Rene Toft Simonsen

Få første sms-bog fra Rene Toft Simonsen. SMSpress sender dig en bog i små sms-bidder.

René Toft Simonsen er blot én af mange forfattere, der netop nu spyes ud i småbidder fra det lille københavnske forlag SMSpress. Hendes bog får du i tre – fire sms’er dagligt – skrevet målrettet til sms-formatet. Vil du hellere læse Kierkegaard-inspirerede fortællinger, ja så sms “SP ENSOM” til 1227 (det koster 25 kroner plus sms-takst). Det er så til gengæld så heldigt, at hvis du er bruger af bibliotekerne, så betaler du kun sms-taksten. Nice!

Halte, elske og tårer

Jacob Eriksen Og Koldstart – 1000 Violiner from uefilm on Vimeo.

Whoa – har lige fundet den i dag. Advarsel: lidt tung at starte morgenen med.
Der er før skrevet en del om Jacob Eriksen og Koldstart.

Koppen med den dyrebare appelsinjuice

Koppen på facebook

Her er lige et lidt anderledes kulturindtryk fra virkeligheden vestpå:

I Varde ligger Koppen. En lille café på gågaden med lækker kaffe og megadyr juice: 75,- kr. for en liter.

Vanvittigt vil du måske tænke. Men da jeg læste det lille skilt på juicen begyndte prisen pludseligt at opløses i helt andre værdier end kroner og ører. Pludselig smagte juicen ikke bare lækkert, men helt fortrinligt. Og jeg tror snart, jeg kan blive afhængig af juicen, som Lau presser i den store orange appelsinpressemaskine og fylder på flaske med følgende etiket:

“Ved køb af denne vare støtter du socialt arbejde i Varde. Tak.”

Lau er frivillig hos Koppen. Koppen er en social-økonomisk virksomhed, som drives af Café Paraplyen, der er en social café for mennesker i Varde med behov for omsorg og støtte.

Så synes jeg ikke 75 kroner er en krone for meget. Og så er Koppen med den dyrebare juice endda økologisk!

Vis din kærlighed til Koppen i Varde med et ‘like’ på facebook eller besøg caféen og køb et glas – eller en liter med hjem!

Dizzy Mizz Lizzy-tribute i Musikhuset Aarhus i aften

Sanger, komponist og guitarist Tim Alvin Boström oplevede Dizzy Mizz Lizzy på Skanderborg i 1996. Han synes – ikke uberettiget – at bandet har været med til at forme ham.

Derfor giver han en hyldestkoncert til Dizzy Mizz Lizzy. De 5 største hits fra DML med et killer-band i ryggen, som Tim selv udtrykker det.
Gå for guds skyld IKKE glip at en enestående chance for en FEST på en kold og pisse kedelig tirsdag.
Tim Alvin Boström har styr på det. Som ankermand i Kolding (og senere Aarhus-) bandet The Incredible Machine (T. I. M.) skabte han i begyndelsen af 00’erne det nærmeste, man kommer  en efterfølger til Dizzy Mizz Lizzy. Oplev ham med band i aften – tirsdag den 6. november klokken 20:00, Rytmisk Sal, Musikhuset Aarhus.

Entré: GRATIS

Vokal/guitar: Tim Alvin Boström
Trommer: Casper Simonsen
Bas: Anders Ammitzbøll

Raveonettes besøgte Letterman igen

Endnu engang har de danske indiedarlings The Raveonettes besøgt verdens største talkshow. Det danske band med Sune Wagner og Sharin Foo i front optrådte i det legendariske talkshow, the late show med David Letterman.

Det blev til en ret lækker optræden med de to danskere siddende på hver deres forstærker, mens tonerne fra She Owns The Streets fyldte de amerikanske hjem.

Se videoen herunder:

Ursula hvisker på Gl. Strand

Ursula Andkjær har netop udgivet sin nyeste bog, der hedder Det 3. årtusindes hjerte. Bogen har fået ros i stort set alle anmeldelse.

En ting er denne kvindes fantastiske skrevne ord, for hun er en kæmpe trods sin ringe størrelse. Noget andet er at opleve hende læse op. Med den spædeste, nærmest hviskende, let hæse stemme  griber hun rummet, hvor publikkum må være helt stille for at følge med.

Det er en stor og charmerende oplevelse. Den 10 oktober kan hun opleves på Gl. Strand i København.